Câți moldoveni își pot recupera banii din bănci dacă se prăbușesc! Guvernul majorează plafonul cu 200%

21 Mart. 2023, 16:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2023, 16:02 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernul urmează să aprobe, în ședința de mâine, un proiect de lege pentru majorarea plafonului de garantare a depozitelor. Este vorba de o creștere de 200% pentru unele depozite, se arată în nota informativă.

Ministerul Finanțelor argumentează majorarea plafonului în legătura că racordarea legislației la practicele internaționale. De asemenea, va fi întocmită o nouă listă a depozitelor care nu sunt garantate, dar și revizuirea mărimii fondului de garantare.

Ultimele date ale Fondului de Garantare a Depozitelor arată că la sfârșitul anului 2020, moldovenii aveau în bănci 79,2 miliarde de lei. Depozitele eligibile pentru garantare constituiau 76,2 miliarde de lei.

96,24% reprezentau ponderea depozitelor eligibile în valoarea totală a depozitelor înregistrate în sistemul bancar la 31 decembrie 2020. Însă doar 21,90% din valoarea totală a depozitelor eligibile o reprezintă depozitele garantate/acoperite. Iar 91.22% din valoarea totală a depozitelor garantate/acoperite în sistemul bancar o dețin persoanele fizice.

Astfel, în cazul indisponibilității depozitelor unei din bănci, Fondul garantează onorarea acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit, plafonul de garantare fiind de 50 000 lei. Suma totală a mijloacelor destinate garantării depozitelor în sistemul bancar constituie 796,4 mil. de lei.

De la începutul activității Fondului de garantare a depozitelor mărimea plafonului de garantare s-a majorat de la 4 500 lei în anul 2004 până la 50 000 lei de la începutul anului 2020, marcând de fiecare dată o nouă etapă în dezvoltarea sistemului de garantare a depozitelor din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mai 2023, 15:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mai 2023, 15:28 // Actual //  Lupu Eduard

Germania este una dintre cele mai căutate țări de moldoveni care aleg să muncească în străinătate datorită siguranței economice pe care o oferă.

Salariul mediu în Germania este de 44.074 de euro pe an. Salariile absolvenților de facultate (58.602 euro) sunt semnificativ mai mari decât pentru cei fără studii universitare sau universitare (41.509 euro), iar angajații cu responsabilitate personală (50.118 euro) au câștigat mai mult decât cei fără (41.143 euro).

Ce salarii oferă Germania

În medie, cele mai bine plătite locuri de muncă din Germania sunt în sectorul bancar. Salariul anual brut mediu aici este în jur de 57.631 de euro, scrie Ziarul Românesc.

Industria aerospațială ocupă locul doi cu un salariu mediu de 56.153 de euro brut pe an.

Dar, cele mai bine plătite meserii sunt în domeniul medical, cu un salariu mediu de 93.793 euro.

Sectoare precum industria ospitalității (34.195 euro brut anual), agricultura și silvicultură împreună cu pescuitul și horticultura (36.141 euro brut anual) se află la coada clasamentului.

La fel, prost plătite sunt și meseriile de ajutor de bucătar, chelneriță, recepționer, casier.

Domeniul securității IT oferă locuiri de muncă bine plătite deoarece permanent se caută dezvoltatori de software și aplicații de securitate. De fapt, este unul dintre principalele joburi căutate în 2023.

Și în domeniul educației salariile sunt destul de bune, însă o condiție clară este cunoașterea limbii germane, dar și a celei engleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău