CCI a RM împreună cu alți 3 parteneri a lansat proiectul P2GreenEST de susținere a IMM-urilor

26 Oct. 2021, 16:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Oct. 2021, 16:14 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) împreună cu alți 3 parteneri au lansat astăzi, 25 octombrie 2021, proiectul „SUSȚINEREA IMM-URILOR SECTORULUI ECONOMIEI CIRCULARE DIN UE PENTRU PARTICIPAREA LA SISTEMUL ACHIZIȚIILOR PUBLICE DIN ȚĂRILE PARTENERIATULUI ESTIC – P2GreenEST”.

Inițiativa este parte componentă a programului Uniunii Europene COSME (COS-PROUT-2020-2-03 „Susținerea întreprinderilor Europene pentru participare la achizițiile publice în țările din exteriorul UE”) și este implementată de către CCI a RM în comun cu parteneri din Franța, Spania, România, Ucraina, Armenia în perioada 1 iulie 2021– 31 decembrie 2023.

Obiectivul proiectului este de a asigura și îmbunătăți accesul companiilor europene inovatoare, active în sectoarele managementului apei, gestiunii deșeurilor și eficienței energetice la procesul achizițiilor publice în țările beneficiare din Europa de Est (Republica Moldova și Ucraina), prin:

  • O  încurajarea și dezvoltarea unor parteneriate durabile, între clusterele și IMM-urile din UE și cele din Republica Moldova, Ucraina și alte state ale parteneriatului Estic, prin oferirea serviciilor de consultanță pentru crearea consorțiilor între companiile beneficiare și participarea în comun la licitațiile publice organizate în țările Europei de Est,
  •   susținerea companiilor din Republica Moldova și Ucraina, active în sectoarele economiei circulare, pentru a introduce tehnologii și practici inovatoare și prietenoase mediului ambiant, prin oferirea unor servicii de tip HELPDESK, organizarea misiunilor economice și întrevederilor bilaterale de afaceri, sesiunilor de informare și instruire, etc.

La conferință au participat partenerii proiectului din cadrul Éa éco-enterprises, Franța, Green Energy Cluster, România, Asturian Federation of Enterprises, Spania, CCI a RM, partenerii strategici, autorități centrale și locale, invitați din Ucraina etc. Evenimentul a cuprins 3 compartimente de bază cu prezentarea informațiilor utile pentru IMM-uri:

  1. Prezentare introductivă a cadrului achizițiilor publice în domeniul economiei circulare în Republica Moldova;
  2. Prezentarea programelor și proiectelor de mediu care necesită aplicarea soluțiilor inovatoare din partea sectorului privat al UE, cu participarea membrilor Consiliului Consultativ al Proiectului (Congresul Autorităților Locale din Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, EU4Environment Moldova, MA IMPLIC, Asociația Experților în Dezvoltare Durabilă (Ucraina), Camera de Comerț și Industrie din Ucraina, Centrul pentru Eficiența Resurselor și o Producție mai Curată (Ucraina), EU4Environment Ucraina);
  3. Concluzii și schimb de opinii în cadrul Consiliului Consultativ al Proiectului P2GreenEST.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

Volumul consumului de gaze naturale în luna noiembrie curent a constituit 63,1 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 55,5 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului relații publice al Moldovagaz, fața de luna octombrie 2022 acest indicator a crescut cu 33,5  milioane de metri cubi sau cu circa 113 %.

Compania Consumatorii casnici, până la data de 30 noiembrie 2022, au plătit 99,1% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,1% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,3%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,3 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Consumatorilor casnici în număr de 568 mii conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în noiembrie 2022 în mărime de 357,9 milioane lei. Totodată, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 6874 locuri de consum, volumul compensațiilor a constituit 5,6 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 617 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 1,5 milioane lei. Totodată, față de 380 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 noiembrie 2022 a atins cifra de 10,569 miliarde lei și acoperă 99,4% din volumul furnizat.

În prezent, prețul metrului cub de gaz este de 29,27 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău