CCI a RM împreună cu alți 3 parteneri a lansat proiectul P2GreenEST de susținere a IMM-urilor

26 Oct. 2021, 16:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Oct. 2021, 16:14 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) împreună cu alți 3 parteneri au lansat astăzi, 25 octombrie 2021, proiectul „SUSȚINEREA IMM-URILOR SECTORULUI ECONOMIEI CIRCULARE DIN UE PENTRU PARTICIPAREA LA SISTEMUL ACHIZIȚIILOR PUBLICE DIN ȚĂRILE PARTENERIATULUI ESTIC – P2GreenEST”.

Inițiativa este parte componentă a programului Uniunii Europene COSME (COS-PROUT-2020-2-03 „Susținerea întreprinderilor Europene pentru participare la achizițiile publice în țările din exteriorul UE”) și este implementată de către CCI a RM în comun cu parteneri din Franța, Spania, România, Ucraina, Armenia în perioada 1 iulie 2021– 31 decembrie 2023.

Obiectivul proiectului este de a asigura și îmbunătăți accesul companiilor europene inovatoare, active în sectoarele managementului apei, gestiunii deșeurilor și eficienței energetice la procesul achizițiilor publice în țările beneficiare din Europa de Est (Republica Moldova și Ucraina), prin:

  • O  încurajarea și dezvoltarea unor parteneriate durabile, între clusterele și IMM-urile din UE și cele din Republica Moldova, Ucraina și alte state ale parteneriatului Estic, prin oferirea serviciilor de consultanță pentru crearea consorțiilor între companiile beneficiare și participarea în comun la licitațiile publice organizate în țările Europei de Est,
  •   susținerea companiilor din Republica Moldova și Ucraina, active în sectoarele economiei circulare, pentru a introduce tehnologii și practici inovatoare și prietenoase mediului ambiant, prin oferirea unor servicii de tip HELPDESK, organizarea misiunilor economice și întrevederilor bilaterale de afaceri, sesiunilor de informare și instruire, etc.

La conferință au participat partenerii proiectului din cadrul Éa éco-enterprises, Franța, Green Energy Cluster, România, Asturian Federation of Enterprises, Spania, CCI a RM, partenerii strategici, autorități centrale și locale, invitați din Ucraina etc. Evenimentul a cuprins 3 compartimente de bază cu prezentarea informațiilor utile pentru IMM-uri:

  1. Prezentare introductivă a cadrului achizițiilor publice în domeniul economiei circulare în Republica Moldova;
  2. Prezentarea programelor și proiectelor de mediu care necesită aplicarea soluțiilor inovatoare din partea sectorului privat al UE, cu participarea membrilor Consiliului Consultativ al Proiectului (Congresul Autorităților Locale din Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, EU4Environment Moldova, MA IMPLIC, Asociația Experților în Dezvoltare Durabilă (Ucraina), Camera de Comerț și Industrie din Ucraina, Centrul pentru Eficiența Resurselor și o Producție mai Curată (Ucraina), EU4Environment Ucraina);
  3. Concluzii și schimb de opinii în cadrul Consiliului Consultativ al Proiectului P2GreenEST.

Realitatea Live

17 Mai 2022, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 17:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc, informează Financial Times.

Potrivit sursei citate, executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual.

Pentru a atinge aceste obiective, costurile s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro. Cu toate acestea, cheltuielile ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Una din propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia, care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Gospodăriile ar urma să plătească, în medie, 309 de euro pe an în plus conform planurilor Comisiei.

„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei citat de Financial Times.

De asemenea, Comisia vrea să urgenteze construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice prin forţarea statelor membre să desemneze zone „prioritare” cu standarde de mediu mai relaxare şi aprobare rapidă.

„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Multe din propunerile executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naţionale şi a Parlamentului European.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău