Ce spune Horus despre acuzațiile lui Slusari cu privire la explozia blocului energetic: Diletante și hazardate

07 Feb. 2023, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Feb. 2023, 15:33 // Actual //  bani.md

Compania ”Horus” califică declarațiile făcute de Dl. Alexandru Slusari la adresa companiei noastre, precum și cele referitoare la situația de la S.A. ”Termolectrica” drept diletante și hazardate și în consecință – total manipulatoare. Îi recomandăm să consulte un energetician, care sa-i explice procesele tehnologice de la S.A. ”Termoelectrica” sau să se adreseze specialiștilor companiei noastre pentru o consultație gratuită.

Compania ”Horus” înțelege că se află în pragul unei noi campanii de defăimare, orchestrată de către anumiți factori de decizie și care utilizează rebutul politic autohton pentru difuzarea falsurilor și informațiilor denigratoare. Din păcate, scopul acestora nu este nici pe departe asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, nici lupta cu pretinsele scheme de corupție. Adevărata țintă este marea împărțeală a proiectelor energetice, care se planifică a fi implementate în viitorul apropiat. Din fericire, așazisele companii internaționale, cu ștampila în buzunar și oficiu în automobil, nu rezista liberei concurențe și din această cauză sunt loviți profesioniștii,  în cazul dat – Compania ”Horus”.

Cât privește aberațiile de pe rețelele de socializare, lucrurile sunt cât se poate de simple. Referitor la incidentul de la Blocul energetic nr.3, toată lumea cunoaște cauza și aceasta nu are nicio legătură cu volumul lucrărilor incluse bin caietul de sarcini pentru reparațiile efectuate de către Compania ”Horus”. Din programul de reparații de 70 de milioane de lei pentru Blocul 3, inclus în licitația de primăvara anului trecut (anulată din motive politice) s-a realizat un plan de nici 6 milioane de lei. Respectiv, multe dintre lucrările de reparații și de modernizare ce urmau a fi făcute au trebuit să fie puse pe polița de așteptare. Reparațiile post-avarie au fost încheiate de ”Horus”. Blocul nu este pus în funcțiune pentru că nu au fost efectuate toate testările necesare. Testările rămase, conform normelor în vigoare, pot fi făcute doar în baza cadrului juridic și normativ specific, care nu este, încă, aprobat de către noua comisie pentru achiziții de la S.A. ”Termoelectrica”.

Cât privește Blocului energetic nr. 1, oprirea acestuia s-a făcut mult prea târziu, în condițiile utilizării păcurii ca și combustibil. Acest bloc a fost modernizat în 2019 și a funcționat cu combustibil de bază (gaze naturale) două sezoane de termoficare fără nicio problemă. În cazul utilizării păcurii (ca și combustibil de rezervă) sunt necesare opriri tehnologice periodice pentru curățarea arzătoarelor și a suprafețelor de ardere. Conform contractului de garanție post-modernizare, ”Termoelectrica” urma să coordoneze cu ”Horus” trecerea la combustibilul de rezervă și să ne informeze despre parametrii de calitate a păcurii. Din păcate aceste acțiuni nu au fost realizate, ceea poate avea drept consecință directă ridicarea garanțiilor aplicate pentru lucrările de modernizare la Blocul energetic nr.1. Compania ”Horus” a avertizat S.A. ”Termoelectrica” despre aceste carențe încă acum o lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău