Cea mai puternică bancă centrală din lume ar putea semnala în iulie începutul ciclului de scădere de dobânzi

10 Iul. 2024, 06:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
10 Iul. 2024, 06:23 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Consiliul de decizie al Federal Reserve (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, ar putea semnala debutul unui ciclu de scădere a dobânzilor în cadrul ședinței sale de politică monetară din această lună, potrivit anticipațiilor pieței financiare.

Anticipațiile pieței pentru dobânzile futures din Statele Unite au cunoscut fluctuații considerabile în acest an, în urma pivotării Fed spre o politică monetară mai relaxată începând din decembrie 2023, sub conducerea lui Jerome Powell. În prezent, piața estimează între 2 și 3 reduceri ale dobânzilor de câte 0,25 puncte procentuale pentru 2024, cu așteptări majorate pentru o primă reducere în septembrie.

În ciuda creșterii economice robuste și inflației ridicate din primele luni ale anului, ritmul inflației s-a moderat semnificativ, ceea ce sugerează o încetinire economică. Această schimbare în dinamică a determinat o evaluare mai echilibrată a riscurilor economice și inflaționiste pentru Fed.

Totuși, decizia Fed nu este doar economică, ci și politică, întrucât există presiuni asupra băncii centrale să mențină independența față de influențele politice, mai ales în contextul alegerilor din noiembrie. Perspectiva unei politici fiscale expansiviste propuse de unii politicieni poate adăuga incertitudine economiei americane, influențând deciziile Fed în lunile următoare.

În concluzie, deciziile viitoare ale Fed vor depinde de evoluțiile economice și inflaționiste ulterioare, precum și de impactul politicilor fiscale propuse, reflectând o abordare precaută în fața provocărilor actuale și viitoare ale economiei SUA.

Această versiune simplificată și concentrată poate fi mai ușor de urmărit și de înțeles pentru cititori. Dacă ai alte detalii pe care dorești să le adaugăm sau alte subiecte de discuție, te rog să îmi spui!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău