Critici dure la propunerea de acordare a statutului de monopol pentru Metalferos: Limitează concurența

10 Iul. 2024, 06:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iul. 2024, 06:16 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliul Concurenței a avertizat împotriva susținerii propunerii actuale de acordare a statutului de monopol fiscal pentru S.A. „Metalferos”, exprimând preocupări că o astfel de decizie ar elimina inevitabil concurența pe piață prin închiderea sectorului pentru alte întreprinderi. Potrivit Consiliului, înainte de a avansa orice propunere de acordare a statutului de monopol fiscal, ar fi trebuit efectuate studii și analize de piață cuprinzătoare pentru a evalua riscurile proiectului și impactul său potențial asupra pieței. Această evaluare ar fi trebuit să justifice, din punct de vedere economic, intervenția statului prin eliminarea concurenței acolo unde aceasta lipsește.

În plus, Consiliul a remarcat lipsa unor prevederi exprese în proiectul de hotărâre referitoare la activitățile economice destinate să primească statut de monopol fiscal, o cerință stipulată de articolul 366 din Legea privind antreprenoriatul și întreprinderile nr. 845/1992. Ei au subliniat necesitatea reformulării punctului 9 din proiectul de regulament, propunând ca întreprinderea cu statut de monopol fiscal să țină evidența contabilă separată pentru veniturile și cheltuielile fiecărei activități economice desemnate. Aceasta ar asigura transparența și ar preveni subvenționarea încrucișată a altor activități economice desfășurate de S.A. „Metalferos” în alte piețe.

În plus, pentru a asigura o supraveghere eficientă a activităților guvernate de statutul de monopol fiscal al S.A. „Metalferos”, Consiliul a propus amendamente pentru includerea indicatorilor de performanță specifici domeniului economic propus și proporția exactă a veniturilor sau profiturilor care urmează să fie defalcate către bugetul de stat.

În plus, Consiliul a evidențiat practici potențial anticoncurențiale rezultate din prevederea proiectului de regulament care permite S.A. „Metalferos” să stabilească prețuri nereglementate pentru importul deșeurilor de metale feroase, contrastând cu prețurile reglementate pentru vânzările interne. Ei au avertizat că o astfel de diferențiere a prețurilor ar putea facilita abuzuri ale poziției dominante pe piață, interzise conform legii.

„O altă îngrijorare de ordin concurențial, constă în limitarea posibilității de a contracta liber a agenților economici care nu sunt înregistrați în Republica Moldova și vor realiza importuri de deșeuri de metale feroase în Republica Moldova, aceștia fiind obligați de a contracta exclusiv cu întreprinderea S.A. „Metalferos” care va dispune de dreptul exclusiv de a importa asemenea deșeuri. Acest fapt, ar putea încălca flagrant principiul libertății contractuale pentru întreprinderile importatoare a deșeurilor de metale feroase de a-și alege liber clientul și de a contracta liber cu partenerul dorit, fiind obligați exclusiv să livreze aceste deșeuri către întreprinderea impusă de stat S.A. „Metalferos”, mai spune Consiliul Concurenței.

În concluzie, Consiliul a recomandat revizuirea proiectului de hotărâre pentru a aborda aceste preocupări, subliniind necesitatea unei analize temeinice înainte de acordarea statutului de monopol fiscal pentru S.A. „Metalferos” și propunând eliminarea prevederilor referitoare la prelungirea automată a acestui statut, în lipsa unei justificări solide pentru continuarea sa.

Guvernul Republicii Moldova intenționează să reintroducă monopolul Metalferos pe piața colectării fierului vechi, conform unui proiect de hotărâre propus de Ministerul Economiei, condus de Dumitru Alaiba. Aceasta decizie vine după ce la sfârșitul anului 2019, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a demontat monopolul în acest sector.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău