Cea mai recentă păcăleală despre Covid: turism de sănătate pentru „spălarea” sângelui în străinătate

16 Iul. 2022, 07:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Iul. 2022, 07:21 // Actual //  Lupu Eduard

Pacienţii cu covid de lungă durată călătoresc la clinici private din Cipru, Germania şi Elveţia pentru afereza de filtrare a sângelui şi medicamente anticoagulante. Experţii se întreabă dacă aceste tratamente ar trebui oferite fără dovezi suficiente.

Gitte Boumeester, psihiatru stagiar din Almelo, Ţările de Jos, a fost infectată cu SARS-CoV-2 în noiembrie 2020. După câteva săptămâni, era tot obosită, atribuind starea de rău virusului. A experimentat o oboseală atât de extremă, încât i-a luat două ore să meargă până la bucătărie, pentru a pregăti micul dejun.

Avea palpitaţii ale inimii, respira greu, se simţea adesea rău şi se trezea noaptea cu dureri în piept. Testele nu au găsit nimic în neregulă cu inima sau cu plămânii săi, fiind trimisă înapoi la medicul de familie. Şi-a părăsit locul de muncă în noiembrie 2021, după două încercări eşuate de a se întoarce la muncă.

S-a alăturat unui grup de Facebook pentru pacienţi cu covid lung, dintre care mulţi au discutat despre călătoria în Germania pentru ceea ce unii dintre ei numesc un tratament de „spălare a sângelui”. Afereza, în care se introduc ace mari în vene şi se filtrează sângele, eliminând lipidele şi proteinele inflamatorii, este recomandată de Societatea Germană de Nefrologie ca ultimă soluţie standard pentru tulburările lipidice. O nouă clinică care oferă afereză pacienţilor cu covid lung, numită Long Covid Center, se deschidea în Cipru şi Gitte a mers acolo să fie tratată, în martie.

Medicii sunt îngrijoraţi

Două luni mai târziu, s-a întors acasă, în Ţările de Jos, după ce şi-a cheltuit aproape toate economiile, peste 15 000 de euro, fără o ameliorare a simptomelor.
Mii de pacienţi precum Boumeester, frustraţi de lipsa tratamentului disponibil pentru long covid, călătoresc în Cipru, Germania şi Elveţia pentru afereză, dezvăluie o investigaţie ITV News, preluată de British Medical Journal.

Sunt prescrise medicamente anticoagulante, în ipoteza că simptomele sunt cauzate de cheaguri mici în sânge care blochează fluxul de oxigen. Deşi unii medici şi cercetători cred că medicamentele pentru afereză şi anticoagulare pot fi tratamente promiţătoare pentru covid lung, alţii se îngrijorează că pacienţii disperaţi cheltuiesc sume care le schimbă viaţa pe tratamente nedovedite.

În majoritatea ţărilor europene, medicii pot oferi pacienţilor tratamente experimentale sau medicamente off-label, dacă se crede că există un beneficiu, le explică riscurile şi obţin consimţământul acestora.

„Sunt îngrijorat că acestor pacienţi li s-au oferit terapii care nu au fost evaluate prin metode ştiinţifice moderne, studii clinice bine concepute”, a spus Beverley Hunt, director medical al organizaţiei caritabile Thrombosis UK. „În această situaţie, tratamentul le poate sau nu aduce beneficii, dar, în mod îngrijorător, are şi riscul de rău”.

Boumeester a petrecut două luni în Larnaca, un oraş-port de pe coasta de sud a Ciprului, închiriind un apartament pe plajă. O dată sau de două ori pe săptămână se deplasa la Centrul Long Covid pentru afereză şi pentru tratamente „suplimentare” precum oxigen hiperbaric (respirarea oxigenului într-o cameră de înaltă presiune) şi perfuziile intravenoase de vitamine pe care le-a primit la clinica Poseidonia, o clinică privată de lângă Centrul Long Covid.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău