În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.
„În consecință, ținând cont de faptul că SA „Moldovagaz” nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky”, a punctat Ceban.
Într-un comunicat de presă gigantul rus acuza Ucraina de furtul gazului destinat Republicii Moldova. „O parte din gazul destinat Republicii Moldova rămâne în Ucraina și că din data de 28 noiembrie va reduce livările către Republica Moldova”.
În dimineața zilei de 22 noiembrie, Secretarul de stat, Constantin Borosan declara că pentru luna decembrie Gazprom a păstrat același volmul de gaz livrat Republicii Moldova – 5,7 mil. metri cubi/zi fără să fie solicitate capacități suplimentare.