Cei cu acoperișuri inflamabile nu-și mai pot instala panouri solare. ANRE interzice

23 Sept. 2023, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Sept. 2023, 12:29 // Actual //  bani.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o avertizare importantă pentru solicitanții actelor de corespundere emise în urma examinării centralelor electrice noi, cu privire la interdicția amplasării surselor de energie regenerabilă pe acoperișurile construite cu învelitori combustibile.

Conform regulilor generale de apărare împotriva incendiilor din Republica Moldova, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 847/2022, este interzisă amplasarea centralelor electrice noi pe acoperișurile realizate din elemente constructive fabricate din materiale combustibile (C1-C4) și hidroizolante cu materiale clasificate ca fiind combustibile (C1-C4), care ar putea contribui la propagarea incendiilor de pe învelișul acoperișului către structura de susținere a acestora. Această interdicție este valabilă indiferent de gradul de rezistență la foc al clădirii respective.

Mai trebuie menționat că, potrivit pct. 74 din Regulile generale de apărare împotriva incendiilor din Republica Moldova, este permisă instalarea centralelor electrice noi pe acoperișurile realizate din elemente constructive nepericuloase la incendiu (KO) precum planșee monolite, planșee prefabricate etc., care sunt hidroizolate cu materiale combustibile, cum ar fi mastic bituminos, carton asfaltat, pastă hidroizolantă, membrană lichidă, bandă bituminoasă sau rășină bituminoasă, la fel și pe acoperișurile cu înveliș din foi de ardezie sau țiglă metalică montate pe elemente constructive cu clase de pericol de incendiu K1-K3.

Astfel, ANRE, în calitate de organism de reglementare în domeniul energetic, aduce la cunoștința electricienilor autorizați, proiectanților de centrale electrice și beneficiarilor finali importanța respectării acestor reguli și norme pentru a asigura funcționarea în siguranță și pentru a preveni riscurile legate de incendii în cadrul instalațiilor electrice. Respectarea acestor prevederi este esențială pentru menținerea unui mediu de lucru și de viață sigur și fără pericole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 17:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 17:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Casa italiană de modă Prada a ajuns la un acord pentru achiziționarea brandului rival Versace de la holdingul american Capri Holdings, într-o tranzacție evaluată la 1,375 miliarde de dolari, sumă care include și datoriile Versace, potrivit agenției Reuters.

Tranzacția unește două dintre cele mai mari nume din moda italiană, consolidând astfel poziția Italiei pe piața globală a luxului. Acordul vine într-un moment de reconfigurare a industriei, unde marii jucători își consolidează portofoliile pentru a face față competiției internaționale intense.

„Ne propunem să ducem mai departe moștenirea Versace, să celebrăm și să reinterpretăm estetica sa îndrăzneață și atemporală”, a declarat Patrizio Bertelli, președintele Consiliului de Administrație al Prada.

Achiziția va permite formarea unui conglomerat italian cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, ceea ce îl va poziționa ca un jucător competitiv față de giganții francezi LVMH și Kering, relatează agenția AFP.

Versace a fost fondat în 1978 de către Gianni Versace, devenind rapid un simbol al opulenței și nonconformismului. După asasinarea creatorului în 1997, conducerea artistică a fost preluată de sora sa, Donatella Versace. În martie 2025, aceasta a anunțat că părăsește funcția de director creativ al casei de modă.

Prada, la rândul său, a fost fondată în 1913 și este condusă în prezent de Miuccia Prada. Aproximativ 80% din companie se află încă în proprietatea familiei Prada.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!