Cel mai bun somelier din lume a primit în dar vinuri moldovenești și a fost invitat să viziteze Moldova!

16 Feb. 2023, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Feb. 2023, 11:20 // Actual //  MD Bani

Vinul Moldovei a participat în calitate de partener al evenimentului „Best Sommelier of the World”, a 17-a ediție, organizat de către Asociația Internațională a Somelierilor (ASI), în cadrul căruia somelierul letonian Raimonds Tomson a fost desemnat cel mai bun somelier din lume, oferit odată la trei ani.

Cel mai bun somelier din lume împreună cu Nina Jensen din Danemarka și Reece Choi din China, care l-au urmat pe podium, au primit simbolurile legendare ale Republicii Moldova – vinuri moldovenești și covoarele „Pomul Vieții” din scoarță basarabeană, precum și invitația de a vizita Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat la Paris, Franța, în perioada 7-12 februarie, 2023. În competiția talentelor, aptitudinilor și cunoștințelor în domeniul vinului și a sommeleriei au participat 68 somelieri din 63 țări, de pe toate continentele. Vinul Moldovei este partener de aur al ASI și al evenimentelor sale, ceea ce a permis ca în decursul celor 6 zile de concurs, peste 300 de sommelieri, jurnaliști, restauratori și profesioniști să deguste 21 de vinuri produse de 12 companii din Moldova. 

Participarea Vinului Moldovei la acest eveniment reprezintă o recunoaștere a calității vinurilor produse în țara noastră și oportunitatea de a crea o reputație internațională formatorii de opinie pentru a susține exporturile vinurilor de calitate pe piețele de valoare înaltă.

Acest parteneriat este parte a programului de marketing al Oficiului Național al Viei și Vinului, susținut prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID, partenerul strategic al filierei vitivinicole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Prezentarea vinurile noastre unui public cu o cunoaștere profundă și extinsă a vinurilor, precum sunt somelierii, reprezintă o oportunitate excelentă de a-i iniția pe cei mai elevați experți în diversitatea terroir-ului Republicii Moldova și a promova vinurile autentice și de calitate”, a precizat Elizaveta Breahnă, directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Am constatat un viu interes și o dorință de a explora Vinul Moldovei din partea acestor experți, versați în cele mai notorii regiuni vitivinicole. Or, soiurile autohtone, asamblajele originale, calitatea ireproșabilă, brandingul creativ și istoria intrigantă a vinurilor noastre au devenit puncte de atracție la standul Vinului Moldovei pentru unii dintre cei mai celebri sommelieri ai lumii, dar și pentru tinerii profesioniști și sommelieri, care vor dezvolta noi portofolii de produse și tendințe de consum”, a constatat Diana Lazăr, directoarea industriei vitivinicole și a turismului, Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Asociația Internațională a Somelierilor a fost fondată în 1969, pe teritoriul Franței și are acum peste 60 de membri, asociații din domeniul vitivinicol, din diferite țări din Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud și Oceania. În ultimii ani, ASI și-a concentrat activitatea în domeniul instruirii specializate, cât și în organizarea concursurilor internaționale, scopul final fiind creșterea competenței somelierilor la nivel global și promovarea culturii vinului.

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău