Mai multă asistență și protecție pentru victimele violenței domestice. Se pot adresa la Centrul de Justiție Familială

24 Nov. 2023, 11:42
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
24 Nov. 2023, 11:42 // Slider //  MD Bani

Victimele violenței domestice se pot adresa la Centrul de Justiție Familială (CJF). Mecanismul inovativ pentru sprijinirea lor funcționează de o lună, dar autoritatea anunță că echipa intersectorială este deja consolidată și pregătită să intervină profesionist.

„Natalia” (nume modificat) este prima femeie abuzată care s-a adresat la Centrul de Justiție Familială. Conform Ministerului de Interne, femeia nu a mai suportat chinurile soțului și aflând de noul serviciu oferit de Centrul de Justiție Familială a apelat cu încredere la specialiștii centrului.

„Am aflat de la televizor că există un loc în care primim ajutor și suntem protejate de furiile soțului. Nu mai puteam îndura violența și am sunat. Cei care mă ajută mi-au oferit tot sprijinul. Pot spune că am speranță acum într-un viitor mai bun”, povestește ea.

Imediat, „Natalia” a fost pusă sub protecție, iar soțul său a primit ordin de restricție de urgență pentru 10 zile, femeia beneficiind și de sprijinul unui avocat. Acum ea este acasă și nu își mai face griji pentru propria securitate, transmite autoritatea.

Identitatea victimelor care se adresează CJF este păstrată în secret. Nici adresa unde Centrul își desfășoară activitatea nu este anunțat public, pentru a fi asigurată total protecția victimelor.

Echipa Centrului este formată din 11 polițiști și dintr-un colectiv multidisciplinar format din 30 asistenți sociali, medici, psihologi și membrii unor organizații neguvernamentale specializate în sprijinirea victimelor violenței în familie. De asemenea CJF funcționează cu ajutorul a 18 parteneriate interinstituționale, cu organizații de stat și cu mai multe non-guvernamentale.

Centrul de Justiție Familiară asigură accesul imediat al victimelor violenței în familie și/sau agresiunii sexuale la servicii urgente și specializate într-un singur sediu, persoanele fiind consultate inclusiv de experții legiști, juriști, psihologi și medici. Acolo sunt evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor, acestea fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată.

Conform datelor MAI, în acest an au fost înregistrate 822 de infracțiuni și 1418 de contravenții privind violența în familiei. Totodată au fost emise 4582 de Ordine de restricție de urgență. Analiștii mediului infracțional consideră că numărul agresiunilor în familiei este însă mult mai mare, dar victimele nu depun plângere împotriva agresorului în speranța că acesta nu va repeta fapta sau din considerente de stigmatizare socială.

Persoanele supuse violenței în familie se pot adresa pentru ajutor la 112 sau la telefonul de încredere  – 0 8008 8008.

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală