Vinurile Castel Mimi – jumătate de milion de sticle consumate anual de experți și amatori, din Japonia până în Canada

29 Sept. 2022, 12:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Sept. 2022, 12:33 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Castel Mimi, care a împlinit în această toamnă șase ani de la deschidere, a devenit în ultimii ani nu numai una din principalele atracții turistice a țării, dar și unul din renumiții producători de vinuri din Republica Moldova. Vinăria din Bulboaca, care în ultimii 130 de ani și-a întrerupt producția doar de două ori, în timpul celor două războaie mondiale, produce în prezent peste jumătate de milion de sticle de vin pe care le exportă în peste douăzeci de țări.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: „Am fost printre primii care la începutul anilor 2000 am decis să investim masiv în modernizarea liniilor de producție, iar după instituirea embargoului să plecăm de la producerea pentru mass-market și să dezvoltăm producerea unor vinuri la standarde occidentale”.

Pentru fermentarea mustului sunt folosite utilaje performante din Franța, Italia și Elveția. Iar vinurile nobile sunt maturate în cel mai vechi loc la Castel Mimi – beciurile de peste 130 de ani, cu o temperatură constantă de 12 grade, asigurată de pereții castelului care au la bază peste un metru și jumătate grosime. În prezent în aceste beciuri, cu o capacitate maximă de 3000 de butoaie se află 1000 de butoaie, în mare parte, din stejar francez, adus dintr-o regiune din preajma Bordeaux. Termenul de maturare oscilează de la 6 luni la 24 de luni, vinul fiind bun chiar și peste 20 de ani după îmbuteliere.

Castel Mimi produce la moment peste 60 de articole de produse vinicole, popularitatea cărora este în creștere pe piața internațională, acestea fiind exportate în circa 20 de țări, peste 70% fiind în statele europene, China și Japonia.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: „Succesul Vinurilor de la Castel Mimi constă în cupajarea vinurilor și soiurilor care să creeze un produs final balansat, plin de arome și gust. Cupajele pe care le descoperim ne fac să ne mândrim cu așa vinuri ca Sânzienele, Frați sau emblematicul Roșu de Bulboaca. Cupajarea vinurilor se face strict în zilele de weekend, pentru ca în afara rutinei zilelor de lucru să ne putem concentra pe transformarea unui vin în artă”.

Strugurii pentru vinurile Castel Mimi sunt crescuți doar în Regiunea Codru, în centrul Moldovei, în imediata apropiere a râului Nistru. Clima dominată de vânt din această regiune asigură o aerare permanentă, astfel încât maladiile nu se răspândesc.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: „În viile noastre, care se află pe malul râului Nistru, folosim cele mai moderne tehnologii, dar, și cât mai mulți oameni din satul Speia și Bulboaca. De exemplu, culesul strugurilor se face manual în lăzi a câte 20 de kg și se transportă cu atenție până la vinărie”.

În viile noastre ne străduim să facem, în special, lucrări manual. Și din punct de vedere ecologic, dar și pentru a susține comunitățile. Atragem la maxim locuitorii din satele din preajmă, cărora de mai bine de o sută treizeci de ani, viile de aici le asigură un loc de muncă”.

Viile sunt deosebite și din cauza volumului anual mic de precipitații, astfel fiind practicate de trei ori mai puține intervenții de tratament în vie, chiar și față de vii din regiunea Bordeaux din Franța. În rezultat, vinurile produse de Castel Mimi sunt unele dintre cele mai bine cotate la concursurile și expozițiile internaționale de vinuri.

P.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău