Cel mai puternic bancher central din lume: A sosit timpul reducerii dobânzilor!

24 Aug. 2024, 17:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2024, 17:45 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Jay Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, a anunţat că cea mai puternică bancă centrală din lume este pregătită să reducă ratele dobânzilor din SUA în septembrie, dar a avertizat că riscurile pentru piaţa muncii au crescut.

„A sosit momentul ca politica să se ajusteze”, a declarat vineri preşedintele Rezervei Federale într-un discurs extrem de aşteptat la Jackson Hole, Wyoming. „Direcţia de deplasare este clară, iar momentul şi ritmul reducerii ratelor vor depinde de datele primite, de evoluţia perspectivelor şi de echilibrul riscurilor”, scrie Financial Times.

Powell a declarat că Fed va face „tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini o piaţă a muncii puternică, în timp ce facem progrese suplimentare către stabilitatea preţurilor”. În comentariile care au stimulat pieţele bursiere, el a avertizat că „riscurile crescătoare la adresa inflaţiei s-au diminuat, iar riscurile descrescătoare la adresa ocupării forţei de muncă au crescut”.

Remarcile făcute în cadrul simpozionului anual al Fed din Kansas City au reprezentat cel mai puternic semnal de până acum al preşedintelui Fed, potrivit căruia banca centrală a SUA va reduce în curând ratele dobânzilor de la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani, de 5,25-5,5 %.

Următorul vot al Fed va avea loc la mijlocul lunii septembrie, cu şase săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA. Economia, inflaţia şi costurile ridicate ale împrumuturilor au reprezentat preocupări majore pentru alegătorii americani, afectând ratingurile de aprobare ale preşedintelui Joe Biden.

Randamentele Trezoreriei SUA şi dolarul au scăzut uşor, investitorii mizând pe reduceri mai mari ale ratei Fed în acest an. Randamentul pe doi ani, care reflectă aşteptările privind rata dobânzii, a scăzut cu 0,06 puncte procentuale, până la 3,95 %.

Acţiunile de pe Wall Street au extins câştigurile iniţiale, S&P 500 crescând cu 1,2% şi apropiindu-se de maximul istoric din iulie.

Dolarul a scăzut cu 0,3 procente faţă de un coş de valute rivale. Pieţele estimează în prezent o probabilitate de aproximativ 33% de reducere a ratei cu o jumătate de punct procentual luna viitoare, comparativ cu aproximativ 28% înainte de discursul lui Powell.

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump l-a avertizat recent pe Powell să nu reducă ratele înainte de vot. Dar unii economişti şi parlamentari democraţi au acuzat deja Fed că se mişcă prea încet, crescând riscurile de recesiune.

Reducerea ratelor dobânzilor ar alinia banca centrală a SUA la multe dintre băncile sale similare, care au relaxat, de asemenea, condiţiile monetare pe măsură ce inflaţia a scăzut în economiile dezvoltate.

Banca Centrală Europeană a redus dobânda sa cheie pentru depozite cu un sfert de punct în iunie, până la 3,75 % – prima reducere din ultimii aproape cinci ani – înainte de a se menţine fermă în iulie. Alte două reduceri de un sfert de punct sunt aşteptate în acest an.

În august, într-un vot pe muchie de cuţit, Banca Angliei şi-a redus, de asemenea, rata dobânzii de politică monetară, deşi guvernatorul Andrew Bailey a respins ideea unei serii succesive de reduceri.

Powell a declarat că inflaţia a scăzut „semnificativ” de la o explozie neaşteptată la începutul anului, într-o măsură în care „încrederea sa a crescut că inflaţia se află pe o traiectorie sustenabilă” înapoi la obiectivul de 2% al Fed.

Presiunile asupra preţurilor au scăzut fără o creştere accentuată a pierderilor de locuri de muncă, sfidând previziunile multor economişti privind o încetinire a creşterii economice în cea mai mare economie a lumii.​

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 11:02 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile locuinţelor noi din China au scăzut în august cu cel mai rapid ritm din mai bine de nouă ani, conform datelor oficiale, deoarece măsurile de sprijin nu au reuşit să stimuleze o redresare semnificativă a sectorului imobiliar, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Preţurile locuinţelor noi au scăzut cu 5,3% faţă de anul precedent, cel mai rapid ritm din mai 2015, comparativ cu o scădere de 4,9% în iulie, conform calculelor Reuters bazate pe datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

În termeni lunari, preţurile caselor noi au scăzut pentru a paisprezecea lună consecutiv, cu 0,7%, declin egal cu cel din iulie.

Piaţa imobiliară continuă să se confrunte cu problema dezvoltatorilor profund îndatoraţi, cu apartamente nefinalizate şi cu scăderea încrederii cumpărătorilor, punând sub tensiune sistemul financiar şi punând în pericol ţinta de creştere economică de 5% pentru 2024.

Un sondaj al Reuters a estimat că preţurile locuinţelor din China vor scădea cu 8,5% în 2024 şi cu 3,9% în 2025, în timp ce sectorul încearcă să se stabilizeze.

Piaţa imobiliară din China este încă în curs de stabilizare, deoarece cererea, veniturile şi încrederea cumpărătorilor de locuinţe vor avea nevoie de timp pentru a se recupera, a declarat Zhang Dawei, analist şef la agenţia imobiliară Centaline.

”Piaţa aşteaptă cu nerăbdare o politică mai puternică”.

Investiţiile imobiliare au scăzut cu 10,2%, iar vânzările de locuinţe au scăzut cu 18,0% în primele opt luni, faţă de ceeaţi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă.

Factorii politici chinezi şi-au intensificat eforturile pentru a sprijini sectorul, inclusiv prin reducerea dobânzilor ipotecare şi reducerea costurilor de cumpărare a caselor, ceea ce a revitalizat parţial cererea în marile oraşe.

Oraşele mai mici, care se confruntă cu mai puţine restricţii de cumpărare a locuinţelor şi au niveluri ridicate de stocuri nevândute, sunt deosebit de vulnerabile, evidenţiind provocările cu care se confruntă autorităţile pentru a echilibra cererea şi oferta în diferite regiuni.

Din cele 70 de oraşe chestionate de BNS, doar două au raportat în august creşteri ale preţului locuinţelor atât în ​​termeni lunari, cât şi anuali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău