Cel mai valoros ”produs moldovenesc” care a umflat valoarea exporturilor

14 Dec. 2023, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2023, 10:27 // Actual //  bani.md

Economia Republicii Moldova se confruntă cu o scădere semnificativă a exporturilor în trimestrul III al acestui an, marcând o continuare a declinului observat în trimestrul II. Potrivit datelor recente, volumul exporturilor a înregistrat o diminuare de 258 milioane USD, trecând de la 4,34 miliarde USD la 4,07 miliarde USD, constată economistul Veaceslav Ioniță

Această scădere surprinzătoare, potrivit lui Ioniță, este în mare parte atribuită unui factor neașteptat, care, pentru o înțelegere mai profundă, necesită o privire mai atentă la evoluția comerțului exterior al Moldovei în ultimii ani. În 2021-2022, exporturile țării au cunoscut o creștere spectaculoasă de 75%, atingând peste 4,3 miliarde USD, în principal datorită unei producții agricole record în 2021 și a condițiilor favorabile ale prețurilor. De asemenea, războiul din Ucraina a generat fluxuri masive de mărfuri, alimentând o creștere fără precedent.

Cu toate acestea, se pare că economia moldovenească a început să dea semne de îngrijorare încă din trimestrul II al anului 2022. Deși formal exporturile continuau să crească, scăderea exporturilor reale a început să fie evidentă, iar această tendință s-a accentuat în trimestrul III.

Analistul economic subliniază că această scădere a fost mascată în principal de creșterea puternică a relațiilor comerciale cu Ucraina, generate exclusiv de războiul din zonă. Cu toate acestea, fenomenul a fost de fapt o iluzie de bunăstare, deoarece exporturile cu adevărat au început să scadă, în special exporturile de produse petroliere.

Exportul de produse petroliere a devenit o componentă semnificativă a economiei moldovenești, atingând un nivel de 680 milioane USD.

„Trebuie să urmărim exporturile la noul ”produs moldovenesc”, petrolul. Da, ați auzit bine, Moldova în prezent este un mare exportator de produse petroliere. Nu zic, am exportat noi mereu produse petroliere, doar că volumul lor era de 10-15 milioane USD anual, iar acum am ajuns la 680 milioane USD. Evident tot acest ”export” mergea spre Ucraina și a contribuit puternic la creșterea spectaculoasă a exporturilor noastre. Însă din motive pe care încă nu am reușit să le descopăr în trimestrul II, am înregistrat o scădere puternică a exporturilor de produse petroliere, cea ce a diminuat valoarea anuală de export cu produse petroliere cu circa 150 milioane USD, până la 530 milioane USD. De fapt scăderea exporturilor cu produse petroliere a fost factorul de bază, care vizibil a diminuat exporturile noastre. Formal vorbind, deoarece dacă să vorbim real, exporturile noastre scad deja de un an de zile și noi doar acum am observat aceasta”, conchide economistul Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ