Cele două fețe ale lui Putin: Lumea interzisă rușilor de rând, dar proclamată pe glob

12 Nov. 2022, 04:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2022, 04:47 // Actual //  bani.md

Retorica lui Vladimir Putin a căpătat accente din ce în ce mai critice la adresa Occidentului, odată cu începerea invaziei Rusiei din Ucraina, pe care el a pus-o la cale.

Președintele rus vorbește intens de crearea unei lumi multipolare și de eliminarea hegemoniei Statelor Unite pe glob, însă liderul de la Kremlin se face că uită de propria ”multipolaritate internă” din țară, care nu există.

Pavel Baev, expert al Fundației Jasmestown din Washington, Statele Unite, a subliniat atmosfera de absurd psihologic care a domnit la recenta Conferință a Clubului Valdai, cu privire la participarea și remarcile lui Vladimir Putin, potrivit Jamestown.

Pe lângă observațiile precise ale lui Baev, pare esențial să menționăm un alt aspect semnificativ – și anume o creștere bruscă a retoricii anti-occidentale a președintelui rus. Acest lucru s-a văzut adesea în discursurile sale înainte, dar odată cu începerea războiului său pe scară largă împotriva Ucrainei, retorica lui Putin a căpătat un ton din ce în ce mai critic.

Mai mult, impresia devine din ce în ce mai evidentă că președintele rus învinovățește Occidentul pentru ceea ce este în mod direct fapta lui. Astfel, atunci când a anunțat începerea „operațiunii militare speciale” – adică invazia unei țări independente – Putin s-a caracterizat nu pe sine, ci Occidentul drept „agresor”.

Rușilor li se refuză dreptul la o lume multipolară

El a declarat că Rusia „nu va ocupa teritoriile ucrainene” (deși a anexat totuși patru regiuni ale Ucrainei în septembrie 2022), dar „imperiul minciunii”, pentru el, vine încă din Occident.

Când a anunțat campania de „mobilizare parțială”, Putin a declarat că Occidentul „a declanșat un război împotriva Rusiei” cu mâinile Ucrainei legate la spate în 2014, deși toți observatorii realiști își amintesc că Rusia a anexat Crimeea și și-a trimis emisarii militari să destabilizeze situația din estul Ucrainei.

Președintele rus a acuzat și Occidentul de „șantaj nuclear”, parcă ar fi uitat că el și Kremlinul folosesc de ani de zile retorica amenințărilor nucleare.

În cele din urmă, în discursul său de la Clubul Valdai, Putin a pictat o imagine a unei „lumi multipolare” democratice la care se presupune că Rusia tinde, în timp ce Statele Unite și Occidentul încearcă să-și păstreze „dictatura unipolară” asupra planetei.

Această atitudine seamănă cu o imagine ciudată, inversată, asemănătoare cu cea dintr-o oglindă distorsionată. Dar astfel de evaluări sunt ușor de verificat, luând o privire imparțială asupra situației din Rusia însăși. Poate o țară să susțină o „lume multipolară” dacă propria „multipolaritate” internă, federativă, este distrusă?

Putin încearcă să creeze împreună cu China o nouă ordine mondială, o lume multipolară, dar uită că rușilor de rând li se refuză dreptul unei lumi multipolare în propria lor țară. Moscova a transformat federalismul dintr-un model de dezvoltare internă a țării într-un instrument de expansiune externă, neo-imperială.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 10:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 10:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru serviciul de transport al energiei electrice prestat de operatorul sistemului de transport, Î.S. „Moldelectrica”. Astfel, începând cu perioada următoare, tariful va fi de 261 lei/MWh (fără TVA), cu 13 lei/MWh mai mult decât tariful anterior, ceea ce reprezintă o creștere de 5%.

Principala cauză a ajustării este modificarea legii cu privire la energia electrică, potrivit căreia, în calculul tarifului de transport trebuie inclusă valoarea investițiilor în infrastructura de interes național. Conform noilor prevederi, a fost luată în considerare suma de aproximativ 29,77 milioane euro, reprezentând valoarea de proiect a liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kV Vulcănești–Chișinău.

Această lucrare a fost declarată de utilitate publică și interes național, iar potrivit datelor contabile prezentate de „Moldelectrica”, deja au fost debursate mijloace financiare pentru construcția acestei linii de interconectare strategică.

Noua linie Vulcănești–Chișinău este un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, fiind parte a procesului de integrare în piața electrică europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA