Cele mai înfometate țări din lume! Războiul a suspendat exportul de grâu din Ucraina și Rusia

18 Mart. 2022, 04:42
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
18 Mart. 2022, 04:42 // Slider //  bani.md

Federaţia Rusă şi Ucraina sunt jucători mondiali pe pieţele agroalimentare. Împreună reprezintă 53% din ponderea comerţului global cu ulei de floarea soarelui şi seminţe şi 27% din ponderea comerţului global cu grâu.

UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare) a pregătit o evaluare rapidă a impactului războiului în Ucraina privind comerţul şi dezvoltarea şi problemele interdependente în domeniile finanţelor, tehnologie, investiţii şi dezvoltare durabilă.

Rezultatele confirmă o înrăutăţire rapidă a perspectivei pentru economia mondială din cauza creşterii preţurilor la alimente, combustibil şi îngrăşăminte.

Această situaţie care se agravează rapid este alarmantă pentru ţările în curs de dezvoltare şi în special pentru ţările africane şi cele mai puţin dezvoltate.

Federaţia Rusă şi Ucraina sunt jucători mondiali pe pieţele agroalimentare. Împreună reprezintă 53% din ponderea comerţului global cu ulei de floarea soarelui şi seminţe şi 27% din ponderea comerţului global cu grâu.

În domeniul combustibililor, preţurile globale ale energiei cresc vertiginos cu perspectiva reducerii achiziţiilor de petrol, gaze şi cărbune din Federaţia Rusă. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume pentru că vinde aproximativ 5 milioane de barili de petrol pe zi.

Federaţia Rusă este, de asemenea, un furnizor global important de produse chimice, inclusiv îngrăşăminte, precum şi metale şi produse din lemn.

Efectul crizei pe frontul alimentar este deosebit de îngrijorător. Unele ţări sunt în special dependente de mărfuri agroalimentare provenite din Federaţia Rusă şi Ucraina.

De exemplu, ponderea importurilor din Federaţia Rusă şi Ucraina – ca procent din totalul importurilor de grâu, porumb, orz, colza, ulei de floarea soarelui şi seminţe – este de 25,9% pentru Turcia, 23% pentru China şi 13% pentru India.

În 2018-2020, Africa a importat 3,7 miliarde de dolari în grâu (32 la sută din totalul importurilor africane de grâu) din Federaţia Rusă şi 1,4 miliarde de dolari din Ucraina (12% din totalul importurilor africane de grâu).

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 21:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 21:04 // Actual //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii Republicii Moldova vor putea utiliza serviciile de telefonie mobilă în Uniunea Europeană fără taxe suplimentare de roaming, la fel ca cetățenii statelor membre. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană, care a confirmat extinderea zonei de roaming gratuit și asupra Moldovei.

„Moldoveni, pregătiți-vă să spuneți „salut” în UE fără costuri suplimentare! Astăzi propunem ca Moldova să se alăture roamingului familiei noastre UE începând cu 1 ianuarie 2026, ceea ce va face mai ușoare și mai accesibile călătoriile, comunicarea și afacerile dintre UE și R. Moldova. Este încă un pas care ne apropie și asta merită sărbătorit! În UE sunt acasă!”, potrivit mesajului publicat pe pagina oficială de facebook a Comisiei Europene.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO