Cele mai mari companii din lume tremură în faţa avansului de neoprit al Inteligenţei Artificiale

18 Aug. 2024, 10:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
18 Aug. 2024, 10:13 // Bani și Afaceri //  bani.md

Mai mult de jumătate dintre companiile din Fortune 500 consideră inteligenţa artificială drept un risc potenţial pentru afacerile lor, conform unui nou studiu privind declaraţiile corporative care evidenţiază modul în care tehnologia emergentă ar putea determina o transformare industrială radicală.

În total, 56% dintre companiile din Fortune 500 au citat inteligenţa artificială drept „factor de risc” în cele mai recente rapoarte anuale ale lor, potrivit cercetării realizate de Arize AI, o platformă de cercetare care urmăreşte declaraţiile publice ale marilor companii. Cifra reprezintă un salt uimitor de la doar 9 % în 2022.

În schimb, doar 33 de companii din cele 108 care au discutat în mod specific despre inteligenţa artificială generativă – tehnologie capabilă să creeze texte asemănătoare cu cele umane şi imagini realiste – au considerat-o o oportunitate. Beneficiile potenţiale includ eficientizarea costurilor, beneficii operaţionale şi accelerarea inovării, au afirmat aceste grupuri în rapoartele lor anuale. Mai mult de două treimi din acest grup au menţionat inteligenţa artificială generativă ca fiind un risc.

Dezvăluirile demonstrează că impactul inteligenţei artificiale generative se face deja simţit într-o gamă largă de industrii şi la majoritatea celor mai mari companii cotate din SUA.

Tehnologia predictivă de învăţare automată a cunoscut un boom în ultimii doi ani, de la lansarea de către OpenAI a popularului său chatbot ChatGPT în noiembrie 2022. De atunci, companiile Big Tech au investit zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta sisteme AI puternice, iar sute de start-up-uri s-au lansat pentru a capitaliza oportunitatea de perturbare.

Printre companiile Fortune 500, riscurile legate de inteligenţa artificială menţionate în rapoartele financiare anuale din acest an se numără concurenţa sporită, deoarece consiliile de administraţie se tem că nu vor reuşi să ţină pasul cu rivalii care exploatează mai bine tehnologia.

Alte prejudicii potenţiale includ probleme de reputaţie sau operaţionale, cum ar fi implicarea în preocupări etice legate de impactul potenţial al IA asupra drepturilor omului, ocupării forţei de muncă şi confidenţialităţii.

Unele industrii sunt mai îngrijorate de IA decât altele.

Peste 90% dintre cele mai mari companii americane de media şi divertisment au declarat că sistemele de inteligenţă artificială în creştere rapidă reprezintă un risc de afaceri în acest an, la fel ca 86% dintre grupurile de software şi tehnologie.

Peste două treimi din companiile de telecomunicaţii Fortune 500 şi mai mult de jumătate din companiile din domeniul sănătăţii, serviciilor financiare, comerţului cu amănuntul, consumatorilor şi aerospaţial au transmis acelaşi avertisment investitorilor.

De exemplu, Netflix, serviciul de streaming în valoare de 290 de miliarde de dolari, a avertizat că concurenţii ar putea obţine un avantaj asupra sa prin implementarea inteligenţei artificiale, ceea ce ar afecta „capacitatea noastră de a concura eficient, iar rezultatele operaţiunilor noastre ar putea fi afectate negativ”.

Grupul de telecomunicaţii Motorola a declarat: „Este posibil ca inteligenţa artificială să nu funcţioneze întotdeauna conform destinaţiei, iar seturile de date să fie insuficiente sau să conţină informaţii ilegale, părtinitoare, dăunătoare sau ofensatoare, ceea ce ar putea avea un impact negativ” asupra câştigurilor şi reputaţiei sale.

Unele companii au menţionat riscurile financiare legate de utilizarea în evoluţie a sistemelor de inteligenţă artificială, cum ar fi costurile crescânde şi imprevizibile.

Salesforce, o companie de software evaluată la 250 de miliarde de dolari, a declarat că adoptarea AI „prezintă probleme etice emergente” legate de colectarea datelor şi de confidenţialitate. Aceasta a afirmat că marjele sale de profit ar putea fi afectate de „incertitudinea” în ceea ce priveşte aplicaţiile AI emergente, ceea ce înseamnă că va trebui probabil să angajeze investiţii mai mari pentru a dezvolta şi testa noi modele.

Riscurile juridice, de reglementare şi de securitate cibernetică ale IA au fost, de asemenea, o temă comună în rândul companiilor Fortune 500.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău