Cele mai sigure țări din lume. Republica Moldova nu se află printre primele 20

08 Oct. 2023, 05:20
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
08 Oct. 2023, 05:20 // Slider //  Lupu Eduard

Global Peace Index a realizat un clasament al celor mai sigure țări din lume. Șapte state din Europa se află în primele 10, ceea ce îl face un continent sigur. Pentru a determina care țară ocupă locul întâi, au fost analizați mai mulți factori, printre care și cheltuielile militare sau rata criminalității.

Cel mai recent clasament realizat de Global Peace Index arată care sunt cele mai sigure țări din lume. Șapte din primele 10 sunt din Europa, ceea ce îl face un continent sigur. Două dintre aceste țări nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Pentru a întocmi cele mai sigure țări din lume, au fost analizați mai mulți factori. Institutul pentru Economie și Pace (IEP) analizează situația securității în 163 de țări folosind 23 de indicatori calitativi și cantitativi diferiți. Printre factorii luați în considerare se numără și:

 • numărul de decese înregistrate în urma unui conflict;
 • cheltuieli militare;
 • accesul la arme de calibru mic;
 • numărul de persoane strămutate;
 • atacurile teroriste care au avut loc;
 • rata criminalității și statisticile din închisori.

Primul loc în clasamentul celor mai sigure țări din lume este ocupat de Islanda. Ea se menține pe prima poziție de mai bine de 15 ani, având o rată a criminalității extrem de scăzută. În acest stat sunt investiți puțini bani în armată și nici nu este implicat în multe conflicte internaționale.

Danemarca ocupă locul doi în ceea ce privește securitatea. Aici este un nivel scăzut al corupției guvernamentale.

Cele mai sigure țări din lume. Moldova nu este în top 10

Primele zece tări în acest clasament sunt:

 1. Islanda
 2. Danemarca
 3. Irlanda
 4. Noua Zeelandă
 5. Austria
 6. Singapore
 7. Portugalia
 8. Slovenia
 9. Japonia
 10. Elveția

Germania și Olanda ocupă pozițiile 15, respectiv 16 în topul celor mai sigure țări din lume. Moldova nu se află în primele 20 de poziții, ci mult mai jos. Spania (32), Italia (34) și Marea Britanie (37) sunt poziționate sub noi.

Franța nu se află în top 50 cele mai sigure țări din lume, ci ocupă poziția 67. Ea este sub Bulgaria (30) și Republica Moldova (57). Ea este sub Grecia (60) și Serbia (65).

Statele Unite ale Americii ocupă locul 131. Ucraina, țară aflată în plin război, ocupă poziția 157, cu o poziție mai sus decât Rusia, potrivit ziaruldebelgia.be.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău