Cele mai sigure țări din lume. Republica Moldova nu se află printre primele 20

08 Oct. 2023, 05:20
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
08 Oct. 2023, 05:20 // Slider //  Lupu Eduard

Global Peace Index a realizat un clasament al celor mai sigure țări din lume. Șapte state din Europa se află în primele 10, ceea ce îl face un continent sigur. Pentru a determina care țară ocupă locul întâi, au fost analizați mai mulți factori, printre care și cheltuielile militare sau rata criminalității.

Cel mai recent clasament realizat de Global Peace Index arată care sunt cele mai sigure țări din lume. Șapte din primele 10 sunt din Europa, ceea ce îl face un continent sigur. Două dintre aceste țări nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Pentru a întocmi cele mai sigure țări din lume, au fost analizați mai mulți factori. Institutul pentru Economie și Pace (IEP) analizează situația securității în 163 de țări folosind 23 de indicatori calitativi și cantitativi diferiți. Printre factorii luați în considerare se numără și:

  • numărul de decese înregistrate în urma unui conflict;
  • cheltuieli militare;
  • accesul la arme de calibru mic;
  • numărul de persoane strămutate;
  • atacurile teroriste care au avut loc;
  • rata criminalității și statisticile din închisori.

Primul loc în clasamentul celor mai sigure țări din lume este ocupat de Islanda. Ea se menține pe prima poziție de mai bine de 15 ani, având o rată a criminalității extrem de scăzută. În acest stat sunt investiți puțini bani în armată și nici nu este implicat în multe conflicte internaționale.

Danemarca ocupă locul doi în ceea ce privește securitatea. Aici este un nivel scăzut al corupției guvernamentale.

Cele mai sigure țări din lume. Moldova nu este în top 10

Primele zece tări în acest clasament sunt:

  1. Islanda
  2. Danemarca
  3. Irlanda
  4. Noua Zeelandă
  5. Austria
  6. Singapore
  7. Portugalia
  8. Slovenia
  9. Japonia
  10. Elveția

Germania și Olanda ocupă pozițiile 15, respectiv 16 în topul celor mai sigure țări din lume. Moldova nu se află în primele 20 de poziții, ci mult mai jos. Spania (32), Italia (34) și Marea Britanie (37) sunt poziționate sub noi.

Franța nu se află în top 50 cele mai sigure țări din lume, ci ocupă poziția 67. Ea este sub Bulgaria (30) și Republica Moldova (57). Ea este sub Grecia (60) și Serbia (65).

Statele Unite ale Americii ocupă locul 131. Ucraina, țară aflată în plin război, ocupă poziția 157, cu o poziție mai sus decât Rusia, potrivit ziaruldebelgia.be.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău