Cererea globală de gaze naturale va scădea în următorii trei ani

06 Iul. 2022, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iul. 2022, 06:32 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul trimestrial al pieței de marți, AIE estimează că un consum total global se va contracta ușor în acest an și va vedea doar o creștere limitată în următorii trei ani, de aproximativ 140 de miliarde de metri cubi între 2021 și 2025.

„Aceasta este mai puțin de jumătate din creșterea de 370 de miliarde de metri cubi observată în ultimii cinci ani și cu mult sub creșterea excepțională a cererii de aproape 175 de miliarde de metri cubi observată în 2021”, a spus agenția.

Prețurile energiei au crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina, deoarece sancțiunile occidentale asupra importurilor țării au limitat oferta. Numai în acest an, contractele futures pe gaze naturale olandeze, punctul de referință regional, au crescut cu 150% până acum.

„Turmulerile dăunează reputației gazelor naturale ca sursă de energie fiabilă și accesibilă, ridicând îndoieli cu privire la rolul pe care se aștepta să îl joace în a ajuta economiile în curs de dezvoltare să facă față cererii în creștere de energie și să treacă de la combustibilii cu consum mai mare de carbon”, a spus AIE în raportul.

Consumul de gaz rusesc

Acum, se teme că Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaz către unele țări, în special Germania, ca represalii pentru sancțiuni și alte măsuri care vizează deteriorarea finanțelor Moscovei. În urmă cu o lună, gigantul energetic rus Gazprom, controlat de stat, a declarat că reduce fluxurile de gaze naturale către Germania prin Nord Stream 1 cu 40%. Pentru a se pregăti pentru oprirea completă a gazului, Germania a luat recent decizia de a porni centralele electrice pe cărbune inactiv.

Se preconizează că acest consum de gaz din SUA va stagna mai mult sau mai puțin între 2023 și 2025, în timp ce agenția se așteaptă ca cererea europeană de gaze să scadă cu aproape 9% în acest an. „Adăugările limitate de capacitate de lichefiere, împreună cu cererea puternică de GNL din Europa și importurile de conducte rusești mai scăzute, indică faptul că actualele condiții de piață pot persista pe termen mediu”, a spus agenția, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Fabrica de lactate de la Bălți, Incomlac controlată de Vladimir Jardan unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lactatelor din Republica Moldova își extinde afacerile în România.

Una dintre cele mai vechi și mai mari fabrici de produse lactate din județul Suceava, SC Bucovina SA, din localitatea Șcheia, a fost preluată de o companie din Republica Moldova, SC Incomlac SA. Compania din Moldova a achiziționat 61,2125% din acțiunile totale ale Bucovina SA, devenind astfel acționarul majoritar al fabricii de lactate sucevene, scrie monitorulsv.ro.

În ceea ce-i privește pe candidații propuși pentru funcția de administrator al SC Bucovina SA, în vederea alegerii noului Consiliu de Administrație, pe listă se regăsesc patru nume. Noul acționar majoritar a făcut trei propuneri pentru Consiliul de administrație, primul fiind actualul director executiv al companiei din Republica Moldova, Viorel Cibota. Acesta are vârsta de 42 de ani, are domiciliul în Republica Moldova, are specializări de economist și manager în comerț, iar din anul 2002 și până în prezent a lucrat doar în cadrul SC Incomlac SA. A doua propunere este Vitalie Cojuhari, în vârstă de 44 de ani, tot din Republica Moldova, membru al Consiliului de Administrație al SC Prodlacta SA, iar a treia propunere este Elena Jardan, în vârstă de 43 de ani, din Săcele, în prezent director financiar al Prodlacta.

SC Bucovina SA este unul dintre producătorii importanți din industria alimentară din regiunea Moldovei. Firma a fost înființată în anul 1991 și are ca obiect de activitate fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, produsele sale constând în principal din lapte de consum, produse proaspete, unt, înghețată, lapte praf, smântână, brânzeturi. Compania deține o fabrică de produse lactate și înghețată în comuna Șcheia, iar în orașul Fălticeni are o fabrică de lapte praf, unt și brânzeturi.

Noul acționar majoritar al fabricii sucevene, SC Incomlac SA, anunță că este cea mai mare întreprindere de produse lactate din Republica Moldova. Ultimele date relevă un profit de 1,2 milioane de lei, cu peste 40% mai puțin față de anul 2020.

Incomlac face parte din grupul de companii JLC controlat de milionarul Vladimir Jardan, care mai deține în România, la Brașov fabrica de lactate Prodlacta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău