Cetățenii nu vor mai fi amăgiți de creditori. Cum va fi afișată dobânda în contract

19 Mai 2022, 16:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
19 Mai 2022, 16:45 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Creditorii vor fi obligați să afișeze dobânda anuala efectivă în așa fel încât mărimea literelor și cifrelor să fie de cel puțin de trei ori mai mari decât mărimea literelor restului textului. O asemenea obligativitate se regăsește într-un proiect de lege, aprobat la ședința de astăzi, 19 mai a Parlamentului în prima lectură, scrie Realitatea.md.

Suplimentar, prin noua modificare a legislației se interzice dobânda flotantă pentru creditul valoarea căruia este mai mic de trei salarii medii lunare pe economie. Pentru anul 2021, salariul mediu lunar pe economie este de 9 900 de lei, respectiv aceste prevederi ar urma a fi aplicate dacă cetățenii vor contracta un credit de 29 700 de lei.

În cazul diminuării ratei medii a dobânzilor aferente soldurilor creditelor de la un an până la doi ani pe sectorul bancar calculat de către BNM, banca creditor va fi obligată să notifice debitorul contractant prin intermediul mijloacelor electronice despre această diminuare în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la publicarea acestor date.

Potrivit autorilor, deputaților Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba și Dorian Istratii, proiectul va contribui la creșterea încrederii consumatorilor în produsele de credit comercializate, reducând prejudiciul și presiunea financiară asupra lor.

Proiectul are drept scop creșterea gradului de transparență în publicitatea creditelor și informarea corectă a consumatorului în procesul de selectare a ofertelor. În acest sens, au fost modificate legea privind contractele de credit pentru consumatori, legea cu privire la Banca Națională a Moldovei și Codului civil.

Proiectul urmează a fi aprobat în lectură finală.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău