Astăzi, 26 iuni, Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie a examinat proiectul de modificare a bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul curent, în conformitate cu indicatorii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2024. Propunerea, care va fi supusă plenului Parlamentului pentru adoptare, vizează o majorare semnificativă a veniturilor și cheltuielilor totale ale acestui buget.
Potrivit documentului prezentat, se propune o majorare totală de 220 117,8 mii de lei, elevând bugetul Asigurărilor Sociale de Stat la suma de 43 024 573,1 mii de lei. Această ajustare va permite implementarea mai eficientă a politicii sociale, concentrându-se în special pe sprijinirea familiilor și protecția socială a categoriilor vulnerabile.
În cadrul acestor modificări, suma alocată pentru protecția familiei și copiilor va fi majorată cu 272 090,8 mii de lei. Fondurile suplimentare vor susține finanțiar familiile la nașterea copilului, prin acordarea unei indemnizații de 20 000 de lei, și vor asigura sprijin pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de până la 2 ani. De asemenea, se va sprijini financiar creșterea copiilor gemeni sau a celor născuți dintr-o singură sarcină până la vârsta de 3 ani, cu o majorare a cheltuielilor de 1 683,5 mii de lei.
În plus, se prevede o majorare semnificativă pentru protecția socială în cazuri excepționale, cu o sumă suplimentară de 185 446,6 mii de lei. Aceste fonduri vor fi direcționate către sprijinirea categoriilor de populație vulnerabile, inclusiv pentru reducerea vulnerabilității energetice.
Proiectul de modificare a Legii bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2024 a fost elaborat în colaborare de către Casa Națională de Asigurări Sociale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reflectând angajamentul pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor și susținerea familiilor în Moldova. Inițiativa va fi supusă dezbaterii și votului în plenul Parlamentului în săptămânile următoare.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2024 prevede majorarea deficitulu icu 1,1 miliarde de lei, la 16,7 miliarde de lei. Veniturile sunt preconizate la 82,6 miliarde de lei, cu 386,3 mil. lei mai mult, iar veniturile cu 902 milioane de lei mai puțin, la 60,2 miliarde de lei.