Cheltuieli uriașe pentru Moldova: Jumătate din banii de la buget sunt pentru domeniul social

26 Iun. 2024, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iun. 2024, 12:58 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 26 iuni, Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie a examinat proiectul de modificare a bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul curent, în conformitate cu indicatorii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2024. Propunerea, care va fi supusă plenului Parlamentului pentru adoptare, vizează o majorare semnificativă a veniturilor și cheltuielilor totale ale acestui buget.

Potrivit documentului prezentat, se propune o majorare totală de 220 117,8 mii de lei, elevând bugetul Asigurărilor Sociale de Stat la suma de 43 024 573,1 mii de lei. Această ajustare va permite implementarea mai eficientă a politicii sociale, concentrându-se în special pe sprijinirea familiilor și protecția socială a categoriilor vulnerabile.

În cadrul acestor modificări, suma alocată pentru protecția familiei și copiilor va fi majorată cu 272 090,8 mii de lei. Fondurile suplimentare vor susține finanțiar familiile la nașterea copilului, prin acordarea unei indemnizații de 20 000 de lei, și vor asigura sprijin pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de până la 2 ani. De asemenea, se va sprijini financiar creșterea copiilor gemeni sau a celor născuți dintr-o singură sarcină până la vârsta de 3 ani, cu o majorare a cheltuielilor de 1 683,5 mii de lei.

În plus, se prevede o majorare semnificativă pentru protecția socială în cazuri excepționale, cu o sumă suplimentară de 185 446,6 mii de lei. Aceste fonduri vor fi direcționate către sprijinirea categoriilor de populație vulnerabile, inclusiv pentru reducerea vulnerabilității energetice.

Proiectul de modificare a Legii bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2024 a fost elaborat în colaborare de către Casa Națională de Asigurări Sociale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reflectând angajamentul pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor și susținerea familiilor în Moldova. Inițiativa va fi supusă dezbaterii și votului în plenul Parlamentului în săptămânile următoare.

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2024 prevede majorarea deficitulu icu 1,1 miliarde de lei, la 16,7 miliarde de lei. Veniturile sunt preconizate la 82,6 miliarde de lei, cu 386,3 mil. lei mai mult, iar veniturile cu 902 milioane de lei mai puțin, la 60,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Iun. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2024, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat în timpul summitului european că blocul comunitar va avea nevoie în următorul deceniu de aproape 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare.

Preşedintele Comisiei Europene a susţinut în faţa liderilor europeni că, între anii 1991 şi 2021, Rusia şi China au investit în sectorul apărării cu aproximativ 400 de miliarde de euro mai mult decât Uniunea Europeană, potrivit unor surse diplomatice, transmite agenţia de presă EFE.

Ursula von der Leyen a amintit că bugetul multianual al UE până în 2027 are alocată pentru finanţarea proiectelor de securitate şi apărare 11,5 miliarde de euro, la care se adaugă 11 miliarde din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru a susţine Ucraina în războiul cu Rusia.

Preşedintele Comisiei Europene nu a detaliat tema finanţării celor 500 de miliarde de euro, menţionând doar posibilitatea emiterii din nou de datorie comună, la fel ca în cazul planului european de relansare post-pandemie, idee agreată de unele state membre, dar faţă de care altele sunt reticente, cum ar fi de exemplu Germania şi Olanda.

Comisia Europeană a propus anterior o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare suplimentară de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Acesta din urmă a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău