Cheltuielile militare globale au crescut la un nivel record în 2023. SUA, China şi Rusia alocă cei mai mulţi bani

22 Apr. 2024, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Apr. 2024, 13:07 // Actual //  Lupu Eduard

Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a precizat într-un comunicat că Statele Unite, China şi Rusia au cheltuit cel mai mult pe apărare în 2023, potrivit Reuters.

„Statele acordă prioritate puterii militare, dar riscă o spirală acţiune-reacţie în peisajul geopolitic şi de securitate din ce în ce mai volatil”, a declarat Nan Tian, cercetător la Programul de cheltuieli militare şi producţie de arme al SIPRI.

SIPRI a transmis că Rusia a crescut cheltuielile cu 24%, ajungând la o valoare estimată de 109 miliarde de dolari. Ucraina a majorat cheltuielile cu 51%, până la 65 de miliarde de dolari, şi a primit cel puţin 35 de miliarde de dolari în ajutor militar din partea altor ţări.

„Împreună, acest ajutor şi propriile cheltuieli militare ale Ucrainei au fost echivalente cu aproximativ 91% din cheltuielile ruseşti”, a declarat think-tank-ul.

Institutul a precizat că cheltuielile ţărilor membre NATO reprezintă 55% din cheltuielile mondiale.

„Pentru statele europene din NATO, ultimii doi ani de război din Ucraina au schimbat fundamental perspectivele de securitate”, a declarat cercetătorul SIPRI Lorenzo Scarazzato.

„Această schimbare în percepţia ameninţărilor se reflectă în creşterea ponderii din PIB care este direcţionată către cheltuielile militare, obiectivul NATO de 2% fiind văzut din ce în ce mai mult ca o linie de bază, mai degrabă decât ca un prag de atins”.

SIPRI a declarat că majoritatea membrilor europeni ai NATO au sporit aceste cheltuieli. Statele Unite le-au majorat cu 2%, ajungând la 916 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ două treimi din totalul cheltuielilor militare ale NATO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău