China a lansat prima navă din lume care folosește inteligența artificială. Experți: poate fi folosită în scop militar

12 Iun. 2022, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2022, 12:30 // Actual //  bani.md

China a lansat o navă fără echipaj, care poate să transporte zeci de drone. Nava, numită Zhu Hai Yun, folosește un sistem de inteligență artificială pentru a naviga autonom. Beijingul spune că este vorba despre un instrument de cercetare marină, dar experții sugerează că nava ar putea fi folosită în scop militar.

China a lansat primul transportator de drone fără echipaj din lume care folosește inteligența artificială pentru a naviga autonom, scrie Insider.

Oficial, Beijingul a descris-o ca având ca scop cercetarea maritimă, dar unii experți au spus că nava are potențialul de a fi folosită ca navă militară.

Nava Zhu Hai Yun are peste 88 de metri lungime, 13,7 metri lățime și 6 metri  adâncime și poate transporta zeci de drone aeriene, maritime și subacvatice, cu diferite instrumente de observare.

Nava a fost descrisă ca fiind „prima navă mamă inteligentă fără pilot din lume”.
„Beneficiul imediat al Chinei este colectarea de date”, a declarat expertul în strategii internaționale Matthew Funaiole. „Din punct de vedere pur științific, așa cum susține China, am putea vedea drone ale Chinei (atât de suprafață, cât și submarine lansate de pe Zhu Hai Yun) care să contribuie la prevenirea și atenuarea efectelor dezastrelor climatice, la monitorizarea mediului etc.”.

Cu toate acestea, nava ar putea fi folosită și de armata chineză pentru a aduna informații în Marea Chinei de Sud, a adăugat Funaiole, care a spus că rareori poți ști în mod cert care sunt intențiile Chinei. „Când avem de-a face cu China, rareori avem o perspectivă clară asupra intențiilor lor, dar așa cum am văzut legat de acțiunile sale în Marea Chinei de Sud, acțiunile științifice pot fi un precursor sau pot sprijini în alt mod obiectivele militare”, a precizat Funaiole.

Nava a fost prezentată pentru prima dată în mai, dar este de așteptat să fie livrată până la sfârșitul anului 2022, după finalizarea testelor pe mare.

Nava va fi controlată de la distanță și poate călători cu o viteză maximă de 32 de kilometri pe oră, potrivit constructorului naval.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ