China îi face „ochi dulci” Coreei de Nord. Mesajul transmis de Xi Jinping dictatorului de la Phenian

18 Apr. 2023, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2023, 16:58 // Actual //  bani.md

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis dictatorului nord-coreean Kim Jong Un că doreşte să treacă la ”etapa superioară” a cooperării ţărilor lor, scrie marţi presa de stat de la Phenian, relatează AFP.

Acest mesaj de susţinere intervine în contextul în care Coreea de Nord şi-a multiplicat, în ultimele luni, testele de armament, condamnate de către Statele Unite şi Japonia, Coreea de Sud şi Occidentul, aliaţii lor.

”Prietenia tradiţională” dintre China şi Coreea de Nord ”rezistă de mult timp provocărilor schimbărilor situaţiei internaţionale”, îi transmite Xi Jinping lui Kim Jong Un în acest mesaj, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

”Nu voi înceta să acţionez pentru a trece la etapa superioară a prieteniei şi cooperării între cele două părţi”, adaugă preşedintele chinez.

El subliniază că relațiile internaționale în lume şi în Asia ”se schimbă în mod serios şi în mod complicat”.

KCNA a publicat acest mesaj cu puţin înainte de publicarea unei ”Declaraţii Comune” a miniştrilor de Externe din Grupul Celor Şapte (G7), în care condamnă testele de armament ale Coreei de Nord şi cer ca Phenianul să se abţină de la orice nou test nuclear sau tir de rachetă balistică, ameninţând cu un ”răspuns internaţional rapid, unit şi robust”.

China este principalul aliat al Coreei de Nord şi cel mai mare susţinător economic.

Relaţia dintre cele două ţări a fost forjată în Războiul Coreei (1950-1953), în care Mao Zedong a trimis milioane de ”voluntari” să lupte împotriva forţelor ONU conduse de către Statele Unite.

În 1961, Beijingul şi Phenianul au semnat un tratat de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă în cazul unui atac armat.

Mao i-a catalogat atunci pe aliaţi la fel de apropiaţi ca ”buzele şi dinţii”.

Aceste relaţii s-au răcit uneori, din cauza ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord, însă rivalitatea tot mai mare dintre China şi Statele Unite din ultimii ani a contribuit la o ”reîncălzire” a acestora.

China şi Rusia s-au opus prin veto, în 2022, unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care impunea noi sancţiuni Coreei de Nord din cauza tirurilor nord-coreene de rachetă balistice repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!