Chinurile licitației de la aeroport! Cojuhari anunță când va fi relansată

02 Aug. 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Aug. 2024, 09:43 // Actual //  bani.md

De șapte luni, autoritățile se chinuie să dea în chirie spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, însă fără succes. Într-un comentariu pentru BANI.MD, directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a declarat că: „Urmează ca Comisia de licitație să se întrunească. Trebuie să fie toți membrii prezenți să nu fie discuții și interpretări. Când vor fi toți membrii, comisia va decide reluarea licitației. Până la sfârșitul lunii (august n.a), cred că cu siguranță va fi relansată.”

Cojuhari a explicat că, în cazul în care rămâne o singură companie în concurs, Lagardère, procedura legală prevede prelungirea termenului cu încă 15 zile. În prezent, licitația este suspendată, dar va fi reluată. „Există o ofertă. Comisia a fost rugată să anunțe din timp reluarea licitației, pentru a oferi suficient timp pentru informarea tuturor și pentru depunerea actelor în zilele rămase,” a punctat Cojuhari.

Subiectul licitației a fost comentat și de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, însă nu a oferit un termen când anume va fi relansată.

„A treia licitație nu a fost anulată, dar a fost o problemă cu o lege. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol pe procedură. Acum acel articol a fost revotat conform deciziei Curții Constituționale și se va relua procedura din licitația numărul 3. Există un regulament de organizare a licitațiilor, dacă participă doar unul se prelungește perioada, dacă iarăși nu aplică mai mulți se purcede la negocieri directe. Dar acesta este procesul organizat de APP”, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii.

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat de două ori. Prima licitație a fost anunțată la data de 18 ianuarie, în condițiile în care în concurs s-au înscris doar două companii: Lagardère și LeBridge. La începutul lunii martie, autoritățile au anunțat o nouă licitație, iar pe 25 martie una dintre cele două companii a anunțat că s-a răzgândit și nu va mai participa la licitația repetată. APP a decis să modifice condițiile de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.

Pe 29 martie, administrația Aeroportului Chișinău anunța lansarea celei de-a treia licitații, iar pe 21 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările legislative care extindeau termenul de arendă a spațiilor comerciale, adoptate la inițiativa deputatului Radu Marian. Legea a fost reexaminată și revotată în Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Petrolul, motorul economic al Federației Ruse din ultimele decenii, este pe cale să devină o resursă pe sfârșite. Potrivit ministrului rus al Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, rezervele de petrol explorate ale Rusiei vor ajunge doar pentru încă 26 de ani de extracție, dacă se menține ritmul actual al exploatării – circa 500 milioane de tone anual.

Declarația a fost făcută miercuri, 21 mai, în plenul Dumei de Stat, iar cifrele sunt îngrijorătoare: din cele 31 miliarde de tone estimate ca rezerve totale, doar 13 miliarde de tone sunt considerate rentabile economic. Restul se află în zăcăminte greu accesibile, care necesită tehnologii avansate și investiții majore, notează RiaNovosti.

Deși Rusia mai are la dispoziție aproximativ 95 de miliarde de tone de „resurse de petrol” nedescoperite complet, o mare parte dintre acestea sunt considerate greu de extras cu tehnologiile actuale, în contextul în care dependența de echipamente și software importate depășește 90% în sectorul de foraj.

Conform Strategiei Energetice a Rusiei până în 2050, deja în următorii ani extracția anuală ar putea începe să scadă semnificativ. În scenariul „inerțial”, producția va scădea de la 530–540 milioane de tone la 477 milioane în 2036, iar în 2050 – la doar 287 milioane de tone.

Și mai dramatic este scenariul de criză („stress-scenario”), care prevede doar 171 milioane de tone în 2050, în condițiile intensificării sancțiunilor occidentale și a tranziției globale către energie verde. În această proiecție, exporturile de petrol ale Rusiei vor dispărea complet, de la 234 milioane de tone în prezent la zero.

Pentru a menține actualul nivel de producție („scenariul țintă”), autoritățile ruse admit că este nevoie de investiții masive și obținerea suveranității tehnologice, ceea ce implică înlocuirea a peste 1.500 de poziții de echipamente considerate „critice”.

În prezent, 50% dintre utilajele miniere, 30% din echipamentele geofizice de suprafață, 20% din tehnologia pentru cercetarea zăcămintelor și 10% din echipamentele de analiză a sondelor sunt tot importate, accentuând vulnerabilitatea sectorului energetic rusesc în fața izolării tehnologice internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO