Rusia s-a răzgândit: pe lângă Lituania, vrea să anuleze recunoașterea independenței Estoniei, Letoniei și Ucrainei

15 Iun. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2022, 09:17 // Actual //  Lupu Eduard

Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Evgheni Fedorov, membru al partidului lui Putin, a spus că Moscova ar putea retrage recunoașterea independenței unui număr de țări apărute din spațiul post-sovietic. În primul rând, vorbim despre Letonia, Estonia și Ucraina, relatează presa rusă.

Anterior, Fedorov inițiase deja un proiect de lege privind abolirea rezoluției Consiliului de Stat al URSS cu privire la recunoașterea independenței Republicii Lituania.

Deputatul a spus că Lituania este doar începutul, întrucât reprezintă o mare amenințare pentru Rusia în ceea ce privește situația legată de regiunea Kaliningrad, în confruntarea cu NATO și Statele Unite.

„Prin urmare, Lituania este mai importantă acum, dar asta nu înseamnă că ne vom opri aici”, a spus Fedorov, adăugând că, presupusa încălcare a legilor Uniunii Sovietice cu privire la dreptul de secesiune a republicilor din componență a fost cel mai clar manifestat la Vilnius.

În viitor, el vrea anularea recunoașterii independenței și în cazul Letonia, Estonia și Ucraina.

În același timp, deputatul rus consideră Letonia, Lituania, Ucraina și Estonia „reprezentând o amenințare pentru Moscova”, dar „nerecunoașterea independenței” nu este planificată pentru țările iubitoare de pace ale fostei URSS.

Lituania deja a reacționat la atacul Dumei de Stat privind „abolirea independenței” țării. Ministrul Afacerilor Externe al țării, Gabrielius Landsbergis, a spus că Rusia, atât în ​​politică, cât și în război, acționează „contrar standardelor umane”. Biroul Președintelui Lituaniei a refuzat să comenteze această „absurditate”, menționând că în țara agresoră se putea spune orice, chiar și că „Poate și Luna aparține Rusiei”.

„Poate cred că vor speria pe cineva? Ei pot spune că Luna aparține Rusiei, aceasta este ideea lor și atât. Nu are rost să comentăm”, a spus deputatul lituanian Radvile Morkunaite-Mikulenienė.

Lituania a achiziționat 110 tunuri puternice anti-drone EDM4S Sky pentru armata ucraineană. În viitorul apropiat, acestea vor fi livrate în Ucraina și distribuite între 35 de unități militare ucrainene.

În plus, în bugetul de stat al Lituaniei poate apărea o cheltuială separată – „Pentru restaurarea și reconstrucția Ucrainei”. În consecință, alocarea fondurilor va fi asigurată în avans, iar finanțarea va fi stabilă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău