Rusia s-a răzgândit: pe lângă Lituania, vrea să anuleze recunoașterea independenței Estoniei, Letoniei și Ucrainei

15 Iun. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2022, 09:17 // Actual //  Lupu Eduard

Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Evgheni Fedorov, membru al partidului lui Putin, a spus că Moscova ar putea retrage recunoașterea independenței unui număr de țări apărute din spațiul post-sovietic. În primul rând, vorbim despre Letonia, Estonia și Ucraina, relatează presa rusă.

Anterior, Fedorov inițiase deja un proiect de lege privind abolirea rezoluției Consiliului de Stat al URSS cu privire la recunoașterea independenței Republicii Lituania.

Deputatul a spus că Lituania este doar începutul, întrucât reprezintă o mare amenințare pentru Rusia în ceea ce privește situația legată de regiunea Kaliningrad, în confruntarea cu NATO și Statele Unite.

„Prin urmare, Lituania este mai importantă acum, dar asta nu înseamnă că ne vom opri aici”, a spus Fedorov, adăugând că, presupusa încălcare a legilor Uniunii Sovietice cu privire la dreptul de secesiune a republicilor din componență a fost cel mai clar manifestat la Vilnius.

În viitor, el vrea anularea recunoașterii independenței și în cazul Letonia, Estonia și Ucraina.

În același timp, deputatul rus consideră Letonia, Lituania, Ucraina și Estonia „reprezentând o amenințare pentru Moscova”, dar „nerecunoașterea independenței” nu este planificată pentru țările iubitoare de pace ale fostei URSS.

Lituania deja a reacționat la atacul Dumei de Stat privind „abolirea independenței” țării. Ministrul Afacerilor Externe al țării, Gabrielius Landsbergis, a spus că Rusia, atât în ​​politică, cât și în război, acționează „contrar standardelor umane”. Biroul Președintelui Lituaniei a refuzat să comenteze această „absurditate”, menționând că în țara agresoră se putea spune orice, chiar și că „Poate și Luna aparține Rusiei”.

„Poate cred că vor speria pe cineva? Ei pot spune că Luna aparține Rusiei, aceasta este ideea lor și atât. Nu are rost să comentăm”, a spus deputatul lituanian Radvile Morkunaite-Mikulenienė.

Lituania a achiziționat 110 tunuri puternice anti-drone EDM4S Sky pentru armata ucraineană. În viitorul apropiat, acestea vor fi livrate în Ucraina și distribuite între 35 de unități militare ucrainene.

În plus, în bugetul de stat al Lituaniei poate apărea o cheltuială separată – „Pentru restaurarea și reconstrucția Ucrainei”. În consecință, alocarea fondurilor va fi asigurată în avans, iar finanțarea va fi stabilă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul ucrainean al Apărării ironizează turiștii ruși care au ales să se odihnească în Crimeea și, după exploziile de la baza aeriană militară rusă, părăsesc în grabă peninsula.

Centrul de presă al ministerului a publicat un videoclip amuzant, recomandându-le rușilor să refuze să viziteze Crimeea pentru a ocoli „vacanța de vară neplăcut de caldă”. Videoclipul a fost postat pe pagina de Twitter a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Vorbind sarcastic la două zile după exploziile de la Novofedorivka, armata ucraineană a lăsat să se înțeleagă riscul de a-și ruina vacanțele din cauza mai multor explozii la unitățile militare ale Rusiei din peninsula.

În mesaj, armata ucraineană trolează și trupele de ocupație ruse, sugerând că seria de explozii puternice la baza aeriană a fost rezultatul fumatului în locuri neautorizate.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău