Chișinăul întoarce armele! Cumpără gaz prin sistem revers

29 Nov. 2022, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 10:12 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova și-a reluat livrările de gaz prin sistemul revers în Ucraina.

„Marți, la stația de măsurare a gazelor de frontieră „Grebeniki” (principalul traseu de aprovizionare cu gaze rusești către Moldova), au fost anunțate nominalizări atât pe direcția înainte, cât și pe cea inversă (din Moldova către Ucraina), transmite Operatorul GTS al Ucrainei. Din cele 6,1 milioane de metri cubi. declarate pentru tranzit în Moldova pentru gaze pe 29 noiembrie, majoritatea – 3,9 milioane de metri cubi. poate fi inversat înapoi în Ucraina. În același timp, partea moldovenească reamintește constant că solicită mult mai mult gaz rusesc decât primește în prezent”, scrie interfax.ru.

Dezechilibrele de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni în urmă cu o săptămână a generat un avertisment din partea Gazprom care spunea că va reduce oferta de gaze pentru tranzit prin Ucraina.

Cererea de tranzit al gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei este la nivelul zilelor și lunilor anterioare.

În data de 21 noiembrie, Gazprom anunța că o parte din gazul livrat Republicii Moldova rămâne în Ucraina. Ulterior, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat că urmare a temperaturilor ridicate de afară o parte din gaz a fost depozitat în Ucraina.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău