Chișinăul tremură în fața Kremlinului! Războiul hibrid îl surclasează pe cel clasic. Gazul, super-arma lui Putin

29 Iul. 2022, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 14:09 // Actual //  Lupu Eduard

Situația cu aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova devine tensionată, în condițiile în care prețul metanului la bursele internaționale a atins nivelul de 2000 USD pentru mia de metri cubi. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o conferință de presă, a declarat că Federația Rusă folosește gazul drept armă în războiul hibrid împotriva celor care susțin Ucraina.

„Întreaga Europă își face griji dacă o să aibă suficiente resurse energetice la iarnă. Nu vreau să pornesc panică, dar noi o să avem suficient gaz. Prețul nu este ceva ce poate fi influențat de Republica Moldova”, a punctat Alaiba.

În opinia deputatului, Rusia pe lângă războiul clasic pe care în poartă în Ucraina a pornit un război împotriva celor care condamnă agresiunea rusă.

„Vedem cum bursele o iau razna. Motivele sunt că Federația Rusă extinde războiul hibrid în afara hotarelor Ucrainei. Vrea ca în timp ce oameni mor în Ucraina, ceilalți să își bată capul de gaze, de faptul că o să aibă probleme cu facturile. Așa te joci cu democrația, din interior, ca unii să o lase mai moale cu poziția lor pe Ucraina. Este în interesul tuturor ca acest război să se termine cât mai repede în condiții corecte pentru Ucraina și atunci toți o să respirăm ușurați”, a mai precizat Alaiba.

Astăzi, 28 iulie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a exprimat dorința la București ca Chișinăul să achiziționeze gaz din România.

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a la 2000 USD pentru mia de metri cubi.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău