Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o postare pe facebook, a lăsat să se înțeleagă că sectorul de microfinanțare a fost lăsat de izbeliște, iar pentru acest lucru a și fost demisă fosta conducere a Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Poftiți o cifră groaznică. 200 sute de mii de oamenii noștri sunt în cel puțin o lună întârziere la plata ratelor pentru împrumuturile OCN (microfinanțare). Cam 10% din populația adultă a țării este supraîndatorată”, a explicat Alaiba.
Deputatul se arată revoltat de ce se întâmplă și afirmă că cifrele nu au apărut spontan. „Este rezultatul inacțiunii autorităților și a supraveghetorului”.
32 mii (adică aproximativ 1,5% din totalul populației noastre) nu și-au plătit ratele timp de UN AN. Sunt oameni care au renunțat să-și întoarcă împrumutul abuziv cărora au căzut pradă. Sunt oameni care au falimentat și probabil au pierdut tot. 1,5% din populația țării noastre”, a menționat Alaiba.
Companiile de microfinanțare au înregistrat un profit de 707 mil. de lei, de două ori mai mare în nouă luni ale anului 2021 față de perioada similară a anului precedent, arată ultimele date ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Două companii au strâns 40% din totalul profitului înregistrat de cele 136 de companii. Este vorba de Easy Credit – 149,3 mil. de lei cu 28% mai mult și Microinvest cu 119,5 mil. de lei cu 41,5% mai mult față de nouă luni ale anului 2020.
În top zece cu cel mai mare profit s-au clasat IuteCredit – 67,4 mil. de lei, Expres Lesing – 33 mil. de lei, Sebo – 30 mil. de lei, Primecapital – 24 mil. de lei, Mogo – 23,1 mil. de lei, Credirapid – 22,4 mil. de lei, MikroKapital – 21,8 mil. de lei și BT Leasing cu 21,7 mil. de lei.
Activitatea companiilor de microfinanțare este reglementată de Comisia Națională a Pieței Financiare. Companiile de microfinanţare de pe piaţa financiară moldovenească abundă de oferte de creditare, care par a fi una mai atrăgătoare decât alta. Aceste oferte îi ademenesc în special pe oamenii simpli, ajunşi la limita disperării, analfabeţi juridic, care semnează contracte fără ca să le citească. Moldovenii sunt ademeniţi să apeleze la companiile de microfinanţare pentru procedura simplificată de eliberare a creditelor, spre deosebire de băncile comerciale, care impun cerinţe pe care oamenii de rând nu le pot întruni, cum ar fi angajarea oficială în câmpul muncii. În consecinţă, moldoveni care au luat credite de la organizaţii de microfinanţare au ajuns să fie deposedaţi de bunuri, inclusiv de locuinţe, după aceea au fost puşi în situaţia să achite sume care depășesc de câteva ori suma împrumutată.