Cine este cel mai bine plătit şef de bancă din Europa

06 Mart. 2023, 17:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Mart. 2023, 17:34 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

CEO-ul UBS, cea mai mare bancă din Elvaţia, Ralph Hamers, s-a bucurat de o creştere salarială de 11% anul trecut, întărindu-şi poziţia de cel mai bine plătit şef de bancă din Europa, scrie Financial Times.

Acesta a condus la începutul anilor 2000 operaţiunile ING Bank din România, având apoi o carieră fulminantă, ajungând CEO la ING Bank, ca apoi să conducă UBS.

Directorul olandez de top a câştigat un total de 12,2 milioane de franci elveţieni (13 milioane de dolari) în salarii şi bonusuri, în creştere faţă de 11 milioane de franci elveţieni în anul precedent, a anunţat luni UBS în raportul său anual, scrie ZF.

Creşterea salariului lui Hamers a survenit în condiţiile în care fondul total de bonusuri al creditorului elveţian a scăzut cu 10%, până la 3,3 miliarde de franci, faţă de anul precedent.

Pentru angajaţii cei mai bine plătiţi ai grupului, fondul de bonusuri s-a redus cu 21%, de la 1,1 miliarde de franci în 2021 la 855 de milioane de franci anul trecut.

Hamers s-a plâns de nivelul salarizării sale cât timp era şef la ING, companie supusă unor reguli stricte ale UE privind plata bancherilor. În momentul în care s-a alăturat UBS, a devenit unul dintre şefii de bănci cu cele mai mari venituri din Europa, învingându-i confortabil pe colegii din UE, Marea Britanie şi Elveţia.

UBS s-a bucurat de un an bun în 2022, beneficiind de plecarea clienţilor de la rivalul Credit Suisse, bancă afectată de mai multe crize succesive. Divizia de wealth management a UBS a ajutat compania să absoarbă diminuarea activităţii de tranzacţionare care a afectat puternic pe rivalii săi, inclusiv Goldman Sachs.

Acţiunile UBS au crescut cu 76% de când Hamers a preluat controlul, chiar dacă profiturile băncii pe întregul an au crescut cu doar 2%.

„Consiliul de administraţie a observat că Ralph Hamers a condus cu succes UBS într-un an dificil şi a oferit rezultate financiare bune, în ciuda unor provocări semnificative din cauza evoluţiilor geopolitice şi macroeconomice”, a scris banca în raportul său anual.

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău