Cine este cel mai bogat om din istorie? Nu este Putin, Musk, Gates, Zuckerberg sau Bezos

19 Apr. 2023, 06:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2023, 06:58 // Actual //  bani.md

Multă lume se întreabă cine este cel mai bogat om din istorie? Iar unii vor pronunța numele lui Elon Musk, proprietarul Tesla, SpaceX și Twitter, a lui Jeff Bezos, CEO al Amazon, a lui Mark Zuckerberg, patronul Meta, a lui Vladimir Putin, președintele Rusiei sau a lui Bill Gates, creatorul Microsoft.

Dar, niciunul dintre acești miliardari nu reprezintă răspunsul corect la chestiunea de mai sus. Spre surprinderea multora, cel mai bogat om din istorie a trăit în perioada medievală și s-a numit Mansa Musa și a fost împărat al Imperiului Mali.

Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali din secolul al XIV-lea, este considerat a fi cea mai bogată persoană din istorie, cu o avere netă de 400 de miliarde de dolari în moneda actuală, potrivit Ancient Origins.

Pentru comparație, el a fost mai bogat de patru ori decât Bill Gates și cu o treime mai mult decât John D. Rockefeller. Bogăția sa imensă a fost derivată în primul rând din comerțul cu aur și sare, care a înflorit sub domnia sa. Cu toate acestea, bogățiile lui Mansa Musa nu s-au limitat doar la imperiul său; a devenit renumit în întreaga lume pentru generozitatea și bogăția sa.

Celebrul său pelerinaj la Mecca din 1324, în timpul căruia a distribuit cantități mari de aur oamenilor pe care i-a întâlnit, i-a cimentat reputația de rege generos și bogat.
De fapt, darurile lui au fost uneori atât de generoase încât au provocat hiperinflație, distrugând economii întregi. Acesta este cel mai important despre viața și vremurile lui Mansa Musa, bogăția sa, moștenirea sa și impactul său asupra istoriei.

Mansa Musa a trăit între 1280 și 1337, iar imperiul său a ocupat un vast teritoriu, care s-a întins de la Nigeria până la coasta Senegalului, în Africa.

Potrivit revistei Celebrity Net Worth, averea lui Mansa Musa ar fi cea mai mare din istoria omenirii, dacă ar fi ajustată pentru inflația actuală. Averea lui Mansa Musa se datorează faptului că ar fi avut atâta aur cât își dorea. În total, averea estimată ar fi în jur de 400 de miliarde de dolari.
El a călătorit 6.500 de kilometri până la locul sfânt de la Mecca cu 60.000 de oameni, inclusiv 12.000 de sclavi. De asemenea, el a fost însoțit de aproape o sută de cămile, fiecare transportând peste 100 de kilograme de metale prețioase.

Mansa Musa a lăsat construite numeroase moschei, iar moștenirea sa a ajuns la urechile comercianților mediteraneeni.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Michigan a declarat odată pentru Money Magazine că Mansa Musa a fost „cel mai bogat om de care a auzit vreodată”. „Imaginați-vă tot aurul pe care credeți că l-ar putea avea o ființă umană și dublați-l; asta încearcă să comunice toți cronicarii”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO