Cine este cel mai bogat om din istorie? Nu este Putin, Musk, Gates, Zuckerberg sau Bezos

19 Apr. 2023, 06:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2023, 06:58 // Actual //  bani.md

Multă lume se întreabă cine este cel mai bogat om din istorie? Iar unii vor pronunța numele lui Elon Musk, proprietarul Tesla, SpaceX și Twitter, a lui Jeff Bezos, CEO al Amazon, a lui Mark Zuckerberg, patronul Meta, a lui Vladimir Putin, președintele Rusiei sau a lui Bill Gates, creatorul Microsoft.

Dar, niciunul dintre acești miliardari nu reprezintă răspunsul corect la chestiunea de mai sus. Spre surprinderea multora, cel mai bogat om din istorie a trăit în perioada medievală și s-a numit Mansa Musa și a fost împărat al Imperiului Mali.

Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali din secolul al XIV-lea, este considerat a fi cea mai bogată persoană din istorie, cu o avere netă de 400 de miliarde de dolari în moneda actuală, potrivit Ancient Origins.

Pentru comparație, el a fost mai bogat de patru ori decât Bill Gates și cu o treime mai mult decât John D. Rockefeller. Bogăția sa imensă a fost derivată în primul rând din comerțul cu aur și sare, care a înflorit sub domnia sa. Cu toate acestea, bogățiile lui Mansa Musa nu s-au limitat doar la imperiul său; a devenit renumit în întreaga lume pentru generozitatea și bogăția sa.

Celebrul său pelerinaj la Mecca din 1324, în timpul căruia a distribuit cantități mari de aur oamenilor pe care i-a întâlnit, i-a cimentat reputația de rege generos și bogat.
De fapt, darurile lui au fost uneori atât de generoase încât au provocat hiperinflație, distrugând economii întregi. Acesta este cel mai important despre viața și vremurile lui Mansa Musa, bogăția sa, moștenirea sa și impactul său asupra istoriei.

Mansa Musa a trăit între 1280 și 1337, iar imperiul său a ocupat un vast teritoriu, care s-a întins de la Nigeria până la coasta Senegalului, în Africa.

Potrivit revistei Celebrity Net Worth, averea lui Mansa Musa ar fi cea mai mare din istoria omenirii, dacă ar fi ajustată pentru inflația actuală. Averea lui Mansa Musa se datorează faptului că ar fi avut atâta aur cât își dorea. În total, averea estimată ar fi în jur de 400 de miliarde de dolari.
El a călătorit 6.500 de kilometri până la locul sfânt de la Mecca cu 60.000 de oameni, inclusiv 12.000 de sclavi. De asemenea, el a fost însoțit de aproape o sută de cămile, fiecare transportând peste 100 de kilograme de metale prețioase.

Mansa Musa a lăsat construite numeroase moschei, iar moștenirea sa a ajuns la urechile comercianților mediteraneeni.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Michigan a declarat odată pentru Money Magazine că Mansa Musa a fost „cel mai bogat om de care a auzit vreodată”. „Imaginați-vă tot aurul pe care credeți că l-ar putea avea o ființă umană și dublați-l; asta încearcă să comunice toți cronicarii”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ