Cine este generalul american care a schimbat fața armatei Ucrainei pentru a ține piept „orcilor“ lui Putin?

10 Apr. 2022, 06:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Apr. 2022, 06:52 // Actual //  Lupu Eduard

Pentagonul a numit, în 2016, un general de patru stele pentru a consilia Ucraina să-și aducă armata la standarde occidentale după pierderea Crimeii în 2014.

Secretarul american al Apărării din acea vreme, Ash Carter, l-a numit pe generalul în retragere John Abizaid, fostul comandant al Comandamentului Central al SUA, consilier principal pentru apărare al Ucrainei. Anunțul a urmat întâlnirii lui Carter cu ministrul ucrainean al apărării din acel timp, Stepan Poltorak, la Londra. Poreclit „arabul nebun“, John Abizaid a trecut prin toate etapele unei cariere în armată.

SUA erau serios interesate de reformarea forțelor armate ucrainene. Ashton Carter a precizat că poziția SUA în ceea ce privește agresiunea împotriva Ucrainei rămâne fermă, anexarea Crimeei nu va fi niciodată recunoscută, iar războiul hibrid împotriva Ucrainei din Donbas se va încheia ca o înfrângere umilitoare pentru Rusia.

Programul parteneriatului de 5 ani spunea clar că 350 de instructori militari americani vor conduce pregătirea a cinci batalioane ale Forțelor Armate ale Ucrainei și a unui batalion de operațiuni speciale și vor ajuta la elaborarea unui plan de instruire pe termen lung. Și asta se adăuga ajutorul financiar destinat achiziționării de radare de contra-baterie, drone, comunicații, facilități de antrenament, infrastructură logistică și sisteme informatice, echipamente medicale etc. Pe parcursul a 34 de ani de serviciu în armata SUA, generalul John Abizaid a luat parte la operațiuni militare în 27 de țări, din Cornul Africii, Peninsula Arabă și terminând cu Asia de Sud și Centrală.

Dar principalul motiv pentru care Pentagonul l-a ales pe John Abizaid a fost că acesta era încă membru al consiliului de experți al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un „think tank” cu sediul la Washington, care efectuează cercetări privind politicile și analizele strategice privind securitatea politică și economică în întreaga lume.

Abizaid a oferit sfaturi solide ministrului Poltorak și altor înalți oficiali ucraineni cu privire la chestiunea reformelor menite să alinieze Forțele Armate ale Ucrainei la principiile și standardele occidentale, cum ar fi consolidarea controlului civil democratic asupra Forțelor Armate, lupta împotriva corupției, trecerea la o structură de personal compatibilă cu NATO, plan de instruire pe termen lung. Și asta se adăuga ajutorul financiar destinat achiziționării de radare de contra-baterie, drone, comunicații, facilități de antrenament, infrastructură logistică și sisteme informatice, echipamente medicale.

Ucrainenii luptă pentru a-și apăra țara. Nu vor să devină un satelit al Rusiei; au văzut, în ultimii opt ani, cum e viața în Donbas, și nu se vor da bătuți, nu vor ceda. Sunt mai bine antrenați, mai profesioniști, funcționând în sistemul „inițiativei disciplinate“ care împuternicește eșaloanele medii să ia decizii pe câmpul de lupta, cu ghidaj din partea șefilor ierarhici dar cu latitudine în ce privește modalitățile de îndeplinire a misiunii. E motivul pentru care la nivel tactic vor fi de fiecare dată superiori rușilor.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău