Cine este generalul american care a schimbat fața armatei Ucrainei pentru a ține piept „orcilor“ lui Putin?

10 Apr. 2022, 06:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Apr. 2022, 06:52 // Actual //  Lupu Eduard

Pentagonul a numit, în 2016, un general de patru stele pentru a consilia Ucraina să-și aducă armata la standarde occidentale după pierderea Crimeii în 2014.

Secretarul american al Apărării din acea vreme, Ash Carter, l-a numit pe generalul în retragere John Abizaid, fostul comandant al Comandamentului Central al SUA, consilier principal pentru apărare al Ucrainei. Anunțul a urmat întâlnirii lui Carter cu ministrul ucrainean al apărării din acel timp, Stepan Poltorak, la Londra. Poreclit „arabul nebun“, John Abizaid a trecut prin toate etapele unei cariere în armată.

SUA erau serios interesate de reformarea forțelor armate ucrainene. Ashton Carter a precizat că poziția SUA în ceea ce privește agresiunea împotriva Ucrainei rămâne fermă, anexarea Crimeei nu va fi niciodată recunoscută, iar războiul hibrid împotriva Ucrainei din Donbas se va încheia ca o înfrângere umilitoare pentru Rusia.

Programul parteneriatului de 5 ani spunea clar că 350 de instructori militari americani vor conduce pregătirea a cinci batalioane ale Forțelor Armate ale Ucrainei și a unui batalion de operațiuni speciale și vor ajuta la elaborarea unui plan de instruire pe termen lung. Și asta se adăuga ajutorul financiar destinat achiziționării de radare de contra-baterie, drone, comunicații, facilități de antrenament, infrastructură logistică și sisteme informatice, echipamente medicale etc. Pe parcursul a 34 de ani de serviciu în armata SUA, generalul John Abizaid a luat parte la operațiuni militare în 27 de țări, din Cornul Africii, Peninsula Arabă și terminând cu Asia de Sud și Centrală.

Dar principalul motiv pentru care Pentagonul l-a ales pe John Abizaid a fost că acesta era încă membru al consiliului de experți al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un „think tank” cu sediul la Washington, care efectuează cercetări privind politicile și analizele strategice privind securitatea politică și economică în întreaga lume.

Abizaid a oferit sfaturi solide ministrului Poltorak și altor înalți oficiali ucraineni cu privire la chestiunea reformelor menite să alinieze Forțele Armate ale Ucrainei la principiile și standardele occidentale, cum ar fi consolidarea controlului civil democratic asupra Forțelor Armate, lupta împotriva corupției, trecerea la o structură de personal compatibilă cu NATO, plan de instruire pe termen lung. Și asta se adăuga ajutorul financiar destinat achiziționării de radare de contra-baterie, drone, comunicații, facilități de antrenament, infrastructură logistică și sisteme informatice, echipamente medicale.

Ucrainenii luptă pentru a-și apăra țara. Nu vor să devină un satelit al Rusiei; au văzut, în ultimii opt ani, cum e viața în Donbas, și nu se vor da bătuți, nu vor ceda. Sunt mai bine antrenați, mai profesioniști, funcționând în sistemul „inițiativei disciplinate“ care împuternicește eșaloanele medii să ia decizii pe câmpul de lupta, cu ghidaj din partea șefilor ierarhici dar cu latitudine în ce privește modalitățile de îndeplinire a misiunii. E motivul pentru care la nivel tactic vor fi de fiecare dată superiori rușilor.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău