Cine este miliardarul rus supranumit „portofelul lui Putin”

10 Apr. 2022, 22:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2022, 22:40 // Actual //  bani.md

Miliardarul Roman Abramovich este cunoscut în întreaga lume atât datorită bogăției pe care o etalează cât, mai ales, ca proprietar al clubului de fotbal Chelsea Londra. Despre el se știe că are legături foarte apropiate cu Vladimir Putin, fiind unul dintre cei mai influenți, dar și mai controversați oligarhi ai Rusiei.

Legăturile sale cu regimul lui Vladimir Putin i-au afectat afacerile, dar și reputația. El a fost pus pe lista oligarhilor sancționați de Occident după invazia rusă din Ucraina.

A încercat să-și mai repare imaginea șifonată de relația apropiată cu Putin participând la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Nu a reușit, dat fiind că eforturile sale de a obține un angajament de încetare a focului a eșuat.

Se spune că s-ar fi implicat în negocierile de pace și pentru ca bunurile sale să fie scoase de sub sechestru și să scape de sancțiuni. Chiar Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a făcut apel la omologul său american Joe Biden, „să-l ierte” pe Abramovich pentru că-i este de ajutor la negocieri.

Mulți se întreabă cine este totuși, Roman Arkadievici Abramovich, miliardarul numit și „Portofelul lui Putin”. Se spune că s-a născut la Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în 1966. Mama sa, profesoară de muzică, a murit în urma unei septicemii când el avea 1 an. Doi ani mai târziu i-a murit și tatăl, într-un accident provocat de o macara. Băiatul, în vârstă de trei ani, ar fi fost crescut de rude la Komi, în nord-vestul Rusiei.

A renunțat la școală la 16 ani, a lucrat ca mecanic, iar apoi a fost recrutat în Armata Roșie. După încheierea serviciului militar a început să vândă jucării de plastic în Moscova, iar apoi a trecut la parfumuri și deodorante, produse care lipseau din statele comuniste.

Profiturile sale au crescut pe măsură ce Mihail Gorbaciov a decis să liberalizeze și să deschidă Uniuena Sovietică. Însă nu bișnița cu parfumuri și deodorante l-au făcut miliardar, ci afacerile cu statul.

Destrămarea Uniunii Sovietice și, odată cu ea, slăbirea controlul statului asupra resurselor minerale, a oferit multe oportunități, iar Abramovici, un tânăr trecut de 20 de ani, a avut noroc. A fost implicat în „războiul aluminiului” din anii 1990, când oligarhii s-au luptat pentru controlul acestei industrii. Mulți și-au pierdut viața, dar el a făcut milioane de dolari.

La 26 de ani, Abramovich a fost arestat sub acuzația că ar fi furat bunuri ale statului. Ulterior avea să spună că a fost vorba despre o greșeală a autorităților. El susține că a fost nevinovat în respectivul caz.

L-a ajutat pe Putin să preia puterea la Kremlin. Ascensiunea lui Abramovich a continuat și a ajuns în cercul interior al fostului președinte Boris Elțîn. Când Elțîn a demisionat în 1999, Abramovich s-a numărat printre cei care l-au susținut pe Vladimir Putin ca președinte la Kremlin. Un an mai târziu era ales guvernator al provinciei.

În 2003, Roman Abramovich a dat lovitura în lumea fotbalului cumpărând Chelsea, cel mai mare club din vestul Londrei. Tranzacția a valorat 140 de milioane de lire sterline.

Chukotka, pe care a condus-o până în 2008. Regiunea se află în criză economică și a fost declarată în stare de faliment.

Are o avere estimată de 7,8 miliarde de dolari (2015), ceea ce înseamnă că este a 12-a cea mai bogată persoană din Rusia. Este patronul echipei de fotbal Chelse Londra nu pe care a scos-o la vânzare, după izbucnirea războiului.

Roman Abramovici are în prezent patru cetățenii: rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză. Pe ultima a primit-o în aprilie anul trecut, în baza unei legi care oferă naturalizare urmașilor evreilor sefarzi expulzați din Portugalia în urmă cu peste 500 de ani. Autoritățile portugheze au deschis o anchetă în acest caz, iar cei implicați au fost puși sub acuzare.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău