Cine plăteşte pentru socialismul spaniol? Oamenii muncii

18 Nov. 2021, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 09:48 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul Spaniei şi cele mai mari sindicate ale ţării au căzut de acord cu privire la o majorare a contribuţiilor de asigurări sociale cu 0,6% începând cu anul 2023 ca măsură de protejare a pensiilor generaţiei baby boom a ţării. Asta după ce guvernul spaniol a anunţat în ultima vreme o serie cuprinzătoare şi cos­ti­sitoare de măsuri de protecţie socială.

Începând cu 2023, spaniolii vor pierde între 1 euro şi 2,5 euro din veniturile nete lunare pentru plata contribuţiilor suplimentare, notează The Local. Măsura de majorare a fondului de rezervă pentru asigurări sociale a statului spaniol va fi supor­tată în principal de angajatori, 0,5%, şi de angajaţi în procent de 0,1%.

Măsura este menită să consolideze sistemul de pensii spa­niol cu încă 50 de miliarde de euro până în 2032, în perspectiva viitoarei pensionări a milioane de baby boomeri.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a catalogat reforma drept „un instrument indispensabil“ într-o „societate mai dreaptă şi egalitară“. Totuşi, Confederaţia Spaniolă a Organizaţiilor de Business (CEOE) a arătat că majorarea va „avea efecte negative asupra ocupării forţei de muncă, fiind opusul a ceea ce are nevoie sistemul de pensii“.

În 2020, primul an de pandemie, Spania a lansat un program de acordare a unui venit minim  celor mai vulnerabile familii, acestea primind cel puţin 700 de euro pe lună. La acea vreme, oficialii anunţau că programul va costa 3 miliarde de euro anual, acesta urmând să fie finanţat parţial printr-o taxă digitală şi pe tranzacţii bursiere, potrivit Euronews.

Taxa digitală a fost introdusă pe 16 ianuarie 2021, ridicându-se la 3% şi aplicându-se pe anumite servicii digitale furnizate de marile companii multinaţionale.

În acest an, după ce a majorat salariul minim şi a luat măsuri de urgenţă pentru susţinerea consumatorilor în faţa creşterii puternice a preţurilor energiei, Spania a propus o serie de modificări majore ale legislaţiei sale din domeniul rezidenţial, de la îngheţări de preţuri, la reduceri de 250 de euro la chirii, guvernul ţării intenţionând de asemenea să majoreze cu 2% salariile funcţionarilor publici.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că guvernul va lansa o schemă prin care cei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care câştigă sub 23.725 de euro pe an vor putea primi un discount lunar de 250 de la plata chiriilor.

Guvernul a aplicat şi unele modificări privind taxele plusvalia, taxe percepute de primării pe proprietăţile vândute, donate sau moştenite.

Astfel, Fiscul spaniol a oferit două opţiuni de calculare a taxelor, iar contribuabilii o vor putea alege pe care care le este favorabilă.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Dec. 2022, 09:18 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În 2023, polița de asigurare medicală ar putea costa de trei ori mai mult, se arată într-un comunicat de presă al Campaniei Naționale de Asigurări Sociale (CNAM). Astfel, începând cu anul viitor, moldovenii ar putea achita 12.636 de lei față de 4.000 lei, cât costă în prezent.

„Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%. Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități.”

Anunțul vine după ce Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

De asemenea, CNAM anunță că la achitarea poliței de asigurare în primele trei luni, se vor oferi facilități.

Astfel, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1014 lei.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 de lei.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău