Cine plăteşte pentru socialismul spaniol? Oamenii muncii

18 Nov. 2021, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Nov. 2021, 09:48 // Actual //  bani.md

Guvernul Spaniei şi cele mai mari sindicate ale ţării au căzut de acord cu privire la o majorare a contribuţiilor de asigurări sociale cu 0,6% începând cu anul 2023 ca măsură de protejare a pensiilor generaţiei baby boom a ţării. Asta după ce guvernul spaniol a anunţat în ultima vreme o serie cuprinzătoare şi cos­ti­sitoare de măsuri de protecţie socială.

Începând cu 2023, spaniolii vor pierde între 1 euro şi 2,5 euro din veniturile nete lunare pentru plata contribuţiilor suplimentare, notează The Local. Măsura de majorare a fondului de rezervă pentru asigurări sociale a statului spaniol va fi supor­tată în principal de angajatori, 0,5%, şi de angajaţi în procent de 0,1%.

Măsura este menită să consolideze sistemul de pensii spa­niol cu încă 50 de miliarde de euro până în 2032, în perspectiva viitoarei pensionări a milioane de baby boomeri.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a catalogat reforma drept „un instrument indispensabil“ într-o „societate mai dreaptă şi egalitară“. Totuşi, Confederaţia Spaniolă a Organizaţiilor de Business (CEOE) a arătat că majorarea va „avea efecte negative asupra ocupării forţei de muncă, fiind opusul a ceea ce are nevoie sistemul de pensii“.

În 2020, primul an de pandemie, Spania a lansat un program de acordare a unui venit minim  celor mai vulnerabile familii, acestea primind cel puţin 700 de euro pe lună. La acea vreme, oficialii anunţau că programul va costa 3 miliarde de euro anual, acesta urmând să fie finanţat parţial printr-o taxă digitală şi pe tranzacţii bursiere, potrivit Euronews.

Taxa digitală a fost introdusă pe 16 ianuarie 2021, ridicându-se la 3% şi aplicându-se pe anumite servicii digitale furnizate de marile companii multinaţionale.

În acest an, după ce a majorat salariul minim şi a luat măsuri de urgenţă pentru susţinerea consumatorilor în faţa creşterii puternice a preţurilor energiei, Spania a propus o serie de modificări majore ale legislaţiei sale din domeniul rezidenţial, de la îngheţări de preţuri, la reduceri de 250 de euro la chirii, guvernul ţării intenţionând de asemenea să majoreze cu 2% salariile funcţionarilor publici.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că guvernul va lansa o schemă prin care cei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care câştigă sub 23.725 de euro pe an vor putea primi un discount lunar de 250 de la plata chiriilor.

Guvernul a aplicat şi unele modificări privind taxele plusvalia, taxe percepute de primării pe proprietăţile vândute, donate sau moştenite.

Astfel, Fiscul spaniol a oferit două opţiuni de calculare a taxelor, iar contribuabilii o vor putea alege pe care care le este favorabilă.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO