Ciolacu arată cu degetul la legislația bancară stufoasă a Chișinăului: Oferim tot suportul modificarea prevederilor

27 Mart. 2024, 14:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
27 Mart. 2024, 14:20 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Accesarea Bursei de valori București reprezintă „traseul corect” pentru firmele din Republica Moldova care vor să se dezvolte, spune premierul Marcel Ciolacu în cadrul celei de-a 2-a ediții a Forumului Moldova – România.

„Sunt convins că atât autoritățile de la Chișinău, cât și toți antreprenorii importanți de peste Prut înțeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii și cunoștințelor acumulate de profesioniștii Bursei de Valori de la București și sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate”, spune premierul Ciolacu.

Acesta a amintit de intenția maib, cea mai importantă bancă din Republica Moldova, de a se lista la București, decizie pentru care are un vot în Adunarea Generală a Acționarilor. Pentru această mutare strategică, însă, maib așteaptă schimbări în legislația de la Chișinău. „Oferim tot suportul legislativ necesar Guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces”, spune Ciolacu.

Primul ministru a adus în discuție și listarea la cota BVB a companiei Purcari Wineries, societate care a ajuns pe această piață la o capitalizare bursieră de 610,59 milioane lei (122,82 milioane euro).

„Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a știut să se dezvolte organic, iar prin listarea de la Bursa de Valori București a reușit inclusiv să comunice mai mult și mai bine pentru consumatorul român”, spune despr Purcari premierul Ciolacu. „A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe piața românească și internațională. Acesta este traseul corectv pe care îmi doresc să-l multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova.”

România a dezvoltat o mai bună interconectivitate a sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova. Un proces similar poate fi acum urmat la nivelul infrastructurii financiare. „Practic, piața de capital reprezintă un pilon esențial al interconectării economice”, spune șeful Guvernului.

„Din punctul meu de vedere, a trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvine frumoase și pioduri de flori. Este timpul podurilor de fier și beton, dublate de poduri comerciale și de capital, al investițiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit, iar Bursa de Valori București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine”, spune Ciolacu. „Este o resursă națională construită cu mult efort pe care astăzi o punem la dispoziția fraților noștri. Așa face o familie adevărată, atunci când i se cere ajutorul.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ