Circa două ore de discuții. Solicitările Maiei Sandu către președintele Poloniei și subiectele abordate de oficiali

26 Aug. 2021, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Aug. 2021, 18:09 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova contează pe sprijinul Poloniei în procesul de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană. Cu o asemenea declarație a venit astăzi președinta țării, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, susținută după întrevederea cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră, scrie Realitatea.md.

„Apreciem susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și eforturile făcute de Varșovia pentru a include Republica Moldova în programele de asistență europeană. Contăm pe sprijinul Varșoviei pentru a avansa cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic în contextul agendei post-2020. Ne dorim o apropiere mai mare dintre Bruxelles și alte capitale europene cu țările Parteneriatului Estic, în special Moldova, Georgia și Ucraina, țări asociate cu aspirații de integrare în UE. Solidaritatea de care dă dovadă Polonia pe parcursul ultimului deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic, indiferent de evoluțiile de la Chișinău, este un simbol puternic de prietenie și deschidere pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta a menționat că, își dorește ca Moldova să participe și în alte inițiative regionale importante ce pot consolida securitatea și stabilitatea în regiunea noastră, la frontierele Uniunii Europene. Una dintre acestea este Inițiativa Celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.

„Am discutat astăzi oportunitatea participării Republicii Moldova în această Inițiativă, care ne va permite să ne integrăm mai mult în rețelele de infrastructură europene. Experiența de dezvoltare a Republicii Polone este deosebit de utilă pentru țara noastră. Dorim să învățăm din bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale și agriculturii, administrării fiscale și digitalizării serviciilor publice. Am discutat astăzi despre posibile proiecte concrete de colaborare în aceste domenii. Avem un bun potențial de colaborare în domeniul modernizării agriculturii, dar și de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și Polonia. Sunt sigură că, având un Guvern stabil, care se bucură de sprijinul cetățenilor, vom putea valorifica pe deplin aceste oportunități”, și-a exprimat convingerea șefa statului.

Maia Sandu a mulțumit Poloniei pentru includerea țării noastre în lista statelor recipiente de asistență de dezvoltare prin platforma Polish Aid și prin intermediul Fundației Solidarity Fund din Polonia în Republica Moldova, care realizează multe proiecte și activități în domeniul dezvoltării locale și agriculturii.

Precizăm că, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a sosit astăzi în Republica Moldova și urmează mâine să ia parte la parada militară dedicată celor 30 de ani de la obținerea Independenții. La eveniment sunt așteptați și președinții României Klaus Iohannis, și cel al Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Amintim că, anterior și Maia Sandu a efectuat o vizită în Polonia, unde s-a întâlnit cu omologul ei, care acum îi este oaspete la Chișinău.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 12:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 12:08 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Trei sate din Republica Moldova, Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobîlea se vor transforma în curând în centre de atracție a turiștilor. Primăriile din cele trei localități în parteneriat cu agenți economici și asociații de băștinași au reușit să câștige un grant de 60 de mii de dolari oferit de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Astfel, moldovenii pot adăuga aceste destinații pe lista lor de călătorii.

Despre aceasta a anunțat UNDP Moldova într-o postare pe Facebook. Proiectul este susținut de PNUD Moldova în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Potrivit informațiilor, în zona renumitelor bordeie de la Rogojeni va fi construită o scenă în stâncă, care va deveni loc de recreere și activități culturale.

La Cotiujenii Mari se va face „țuică răzășească”, astfel se va lansa brandul „Băutură Răzășească”. Totodată, turiștii vor avea ocazia să guste și „miere răzășească”, produsă de apicultorii care vor învăța la o școala a apicultorului.

Iar stejarul lui Ștefan cel Mare de la Cobâlea va fi loc de popas pentru turiștii care vor alege traseul „Tezaurul strămoșesc”. Acesta va include și cele patru mănăstiri din zonă: Japca, Saharna, Cușelăuca și Dobrușa. La întoarcere, turiștii se vor opri la una din cele două agro-pensiuni, fiecare cu câte 25 de locuri de cazare și o casă rurală, cu patru locuri de cazare.

În cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, alte 25 de localități mai sunt susținute în reanimarea economiei locale și poziționarea drept comunități pro-busines.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală