CNAS încurajează tăticii să beneficieze de concediul paternal. Unde se poate depune cererea

02 Iun. 2021, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iun. 2021, 15:11 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) s-a alăturat campaniei de informare implementate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, care are drept scop promovarea concediului paternal în Republica Moldova.

Campania, încurajează proaspeții sau viitorii tați să beneficieze de concediul paternal de 14 zile calendaristice, în primele 56 de zile de viață ale copilului. Pentru această perioadă părintele primește o indemnizație paternală achitată din bugetul de asigurări sociale. Pentru ca informația despre acest drept oferit taților să ajungă la cât mai multe persoane, CNAS va distribui pe parcursul anilor 2021 – 2022, cca 60 mii pliante.

Întrucât concediul paternal este un drept al salariaților asigurați în sistemul public de asigurări sociale, prevăzut în Codul Muncii din țara noastră din anul 2016, angajatorii sunt obligați să acorde concediul paternal solicitanților.

Pentru a beneficia de concediul paternal și pentru stabilirea îndmnizației, tatăl sau mama copilului va depune dosarul, în termen de 12 luni de la nașterea acestuia, cu prezentarea documentelor necesare. Cererea pentru stabilirea îndemnizaţiei paternale se poate depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază. Cererea se poate depune şi în mod electronic pe www.cnas.md sau pe portalul guvernamental – www.servicii.gov.md.

Deși concediul paternal are foarte multe beneficii, stereotipurile din societate împiedică mulți bărbați să beneficieze de ele. Pe lângă faptul că prezența tatălui alături de copil din primele clipe de viață îl ajută să se dezvolte mai sănătos din punct de vedere fizic, mental și emoțional, femeile sunt mai puțin predispuse depresiei după naștere, iar relația dintre parteneri devine mai puternică. Potrivit statisticilor, în anul 2020, doar 14 la sută din numărul proaspeților tați au beneficiat de acest privilegiu.

Campania a fost lansată în ajunul Zilei Internaționale a Familiei și se desfășoară în cadrul programului regional ,,Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, implementat de UNFPA Moldova, cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 14:23 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Dacă în această vară vrei să mergi în vacanță, dar nu știi ce destinație să alegi, Bani.md îți vine în ajutor și îți prezintă câteva oferte de la agențiile turistice din țară. Aici găsești detalii despre ofertele propuse, preț și facilități.

Admiral Tur 

Agenția turistică Admiral Tur propune oferte de vacanță în Grecia, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Egitp și au o nouă destinație turistică – Albania.

Albania

Admiral Tur îți propune stațiunea de vacanță KSAMIL- o stațiune uimitoare cu plaje de paradis. Nisipul alb și apa albastră transparentă creează o combinație uimitoare. Prețurile încep de la 126 de euro până la 371, în funcție de hotel. În acest caz, deplasarea se face cu transportul propriu. Prețul include cazarea pentru o persoană în cameră DBL pentru 8 zile.

Egipt

Prețurile pentru Egipt, într-un hotel de 5 stele începe de la 360 de euro. Prețul include : cazare 8 zile, ALL Inclusive, zbor, transfer, asigurare.

Muntenegru

Prețurile pentru Muntenegru încep de la 576 de euro și includ: cazare – 8 zile, mic dejun, zbor, asigurare, transfer până la hotel. De asemenea, cei de la Admiral Tur au o ofertă specială în Muntenegru cu zbor din data de 2 iulie.

Grecia

Vacanța în Grecia este permisă doar celor cu pașaport european. Prețurile variază în funcție de hotel și pot începe de la 270 de euro până la 700 de euro.

Bulgaria

În Bulgaria prețurile diferă în funcție de hotel. Astfel, ele încep de la 186 de euro și pot depăși 500 de euro și includ cazarea pentru 7 zile, alimentație all inclusive și transportul.

Turcia

În Turcia prețurile la fel diferă în funcție de regiune și hotel. Pentru un hotel de lux de 5 stele prețurile încep de la 400 de euro și pot ajunge până la 700 de euro.

Solei Turism

Solei Turism, de asemenea, propune mai multe oferte pentru vacanța la mare din acest an, majoritatea ofertelor sunt pentru Turcia.

Agenția de turism propune oferte în Turcia în hoteluri de patru stele, în care prețurile încep de la 307 euro, iar în cele de 5 stele prețurile încep de la 361 de euro.

TOCO TOUR Moldova

Majoritatea ofertelor de la această agenție sunt pentru Turcia. Prețurile de asemenea diferă în funcție de hotel și locație și pornesc de la 460 de euro.

Voiaj International

Voiaj International propune oferte spre Bulgaria, Turcia și Grecia.

Prețurile diferă în funcție de hotel și destinație.

Agenția are și oferte speciale, De exemplu pentru o vacanță la ROYAL HOTEL 4* din Bulgaria: 2 adulți + 2 copii pana la 12 ani vor achita de la 525 € pentru toată familia și include transport tur – retur cu transfer până la hotel (autocar confortabil), cazare 7 nopți / 8 zile, regim de masă All Inclusive, asigurare medicală.