CNESP vine cu recomandări pentru cetățeni în zilele de odihnă: Fără petreceri și ieșiri în spațiul public

13 Mart. 2021, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
13 Mart. 2021, 10:07 // Actual //  Fetco Veronica

Având în vedere creșterea pericolului de infectare cu noul tip de coronavirus, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) îndeamnă cetățenii în zilele de odihnă să se abțină de la organizarea petrecerilor și chefurilor în cercul familial, cu invitarea oaspeților și să evite participarea la mesele organizate în mediul profesional.

De asemenea, CNESP recomandă oamenilor să evite aglomerațiile, iar în spațiile publice să se afle doar cu necesitate stringentă.

Specialiștii subliniază că un studiu epidemiologic efectuat recent arată că cele mai multe infectări cu virusul SARS-CoV-2 au loc în mediul familialdupă care urmează călătoriile peste hotare. Aceștia reiterează îndemnul către cetățeni de a purta măști de protecție, de a păstra distanța fizică și de a igieniza mâinile.

Precizăm că, pe 11 martie, în țară a fost înregistrat un anti-record de îmbolnăviri cu noul coronavirus, 1 896 de cazuri. Ieri, 12 martie, au fost înregistrate 1785 de noi infectări și un record de decese provocate de COVID-19, 38 la număr, scrie realitatea.md.

Până la ziua de azi, 96 lucrători medicali au decedat din cauza infecției. Numărul total de decese a ajuns la 4 258.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țară a ajuns la 20 1909. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 4 162 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 334 în stare extrem de gravă.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 10:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 10:49 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Tehnologiile de ultimă generație ne permit astăzi să reciclăm și reutilizăm o bună parte a resturilor și deșeurilor generate de oameni. Cu toate că penele sunt percepute ca deșeuri, în multe țări este o resură valorificată întrucât există o tehnologie ce permite prelucrarea penei de pasăre. De ceva timp această tehnologie a fost implementată cu succes și în Republica Moldova.

Este vorba de un proces inovațional care folosește biotehnologiile si metode specifice de uscare si mărunțire prin activarea moleculelor. Tehnologia asigură o eficienţă maximă de prelucrare a penelor într-un produs uşor asimilabil, folosind doar energie electrică fără emisii poluante și fără a folosi apă în procesul de producţie. Metoda biotehnologică din reactor și cea mecano-fizică din concasor, cu influenţă directă doar asupra produsului prelucrat, exclude poluarea mediului și asigură obţinerea de noi produse proteice şi concentrate de aminoacizi, scrie Cotidianul.

Astfel tehnologia de prelucrare cuprinde două etape:

Prima e legată de biotehnologii, anume aici având loc fermentarea penelor pe parcursul a câteva ore în condiții speciale de temperatură, umiditate și amestecare continuă. La a doua etapă, produsul intermediar fermentat este supus unor condiții de turbulență extremă, aici având loc mărunțirea și uscarea simultană a produsului finit la temperaturi joase.

În urma prelucrării penelor se obține  un concentrat proteic din pană de pasăre, folosit la hrănirea animalelor de fermă, păsări, pești, animale de blană și animale de companie.