Cojuhari detonează bomba de la ruina din centrul Chișinăului: Vrem să naționalizăm hotelul Național

26 Feb. 2024, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 11:08 // Actual //  Lupu Eduard

Statul își propune să recupereze clădirea fostului hotel Național în urma unor presupuse încălcări în procesul de privatizare. Roman Cojuhari, șeful Agenției Proprietății Publice (APP), a făcut anunțul că statul intenționează să își recupereze clădirea fostului hotel Național, inițiind demersuri legale în acest sens. Cojuhari a dezvăluit că a depus o plângere la Centrul Național Anticorupție, în care reclamă unele presupuse încălcări în procesul de privatizare al hotelului.

„Am analizat toate documentele și procesele cum s-a desfășurat această privatizare și avem informații noi cu care mergem la organele de drept și în instanțele de judecată pentru a întoarce în proprietatea statului acest hotel”, a declarat Cojuhari în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Decizia de a recupera clădirea hotelului Național vine ca urmare a unei analize amănunțite a procesului de privatizare și a posibilelor nereguli sau încălcări legale care ar fi avut loc în acest proces. Statul intenționează să folosească toate mijloacele legale disponibile pentru a reveni în posesia clădirii, în scopul de a asigura o gestionare eficientă și transparentă a patrimoniului public.

Hotelul Național a fost privatizat în 2006. Firma Alfa-Engineering a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în S.A Moldova-Tur”, care deținea hotelul Naţional. De atunci Agenția Proprietății Publice se luptă” în instanțele de judecată pentru a rezilia contractul prin care clădirea a fost privatizată. Deși nu au fost realizate investițiile prevăzute în contract, judecătorii au dat dreptate de fiecare dată agentului economic care a cumpărat imobilul de la stat. Hotelul a fost vândut de stat cu 2 milioane de dolari, prin concurs investițional.

Un detaliu din afacerea cu Hotelul Național care duce spre Andronachi este că înainte de a ajunge în gestiunea firmei din Marea Britanie, legată cu Irina Rolemska, compania „Alfa-Engeneering” s-a aflat un an în proprietatea unui SRL moldovenesc „Anik Imobil”, înregistrat în octombrie 2018. Compania își are adresa juridică în Chișinău, pe str. Alexei Sciusev 89. Pe aceeași adresă și-a avut sediul și compania „Vladecacom”, fondată de Tudor Andronachi, tatăl deputatului. Firma a fost lichidată după ce a fost vizată într-un dosar penal inițiat pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău