Qatarul va creşte producţia de gaze, pe fondul concurenţei acerbe cu rivali precum Statele Unite

26 Feb. 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 10:08 // Actual //  Lupu Eduard

Qatarul va creşte producţia de gaze, în pofida unei scăderi accentuate a preţurilor la nivel mondial, continuând cu planurile de a extrage o cantitate mai mare, pe fondul concurenţei acerbe cu rivali precum Statele Unite.

Potrivit Reuters, directorul general al QatarEnergy, Saad al-Kaabi, a anunţat duminică o nouă extindere a producţiei de gaze naturale lichefiate, care va adăuga încă 16 milioane de tone pe an (mtpa) planurilor de expansiune existente, ducând capacitatea totală la 142 mtpa.

Anunţul din Qatar vine în timp ce preţurile gazelor din SUA se tranzacţionează aproape de un minim istoric dacă sunt ajustate la inflaţie, după un deceniu de creşteri fulminante ale producţiei, care au făcut din SUA unul dintre cei mai importanţi exportatori de petrol şi gaze.

Preţurile gazelor din Europa au scăzut, de asemenea, puternic, în pofida unei scăderi a livrărilor Rusiei, după ce SUA şi Qatarul au contribuit la înlocuirea volumelor pierdute.

Kaabi a precizat că pieţele de gaze din Asia vor continua să crească, iar Europa va avea în continuare nevoie de mai multe gaze în viitorul apropiat.

Qatarul este printre cei mai mari exportatori mondiali de GNL, mărind producţia de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

În ciuda scăderii preţurilor, toţi marii producători de gaze, inclusiv SUA, Australia şi Rusia, vor să mărească în continuare producţia, mizând pe creşterea în continuare a cererii, dar se tem că gazele lor ar putea să nu mai fie necesare peste câteva decenii, dacă tranziţia energetică va face energia verde mai ieftină.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău