Comerțul mondial cu bunuri va înregistra o creștere mai mică decât cea a PIB-ului în următorii 10 ani

21 Feb. 2024, 11:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
21 Feb. 2024, 11:30 // Bani și Afaceri //  bani.md

Pe măsură ce economia globală se adaptează la presiunile și perturbările economice și geopolitice, rutele familiare care au definit harta comerțului mondial sunt redesenate, iar culoarele comerciale regionale joacă un rol tot mai important în comerțul mondial.

Schimbările în peisajul comercial arată că în ansamblu, comerțul mondial crește la o rată mai lentă decât economia mondială, o schimbare fundamentală față de tendința de globalism condus de comerț pe care lumea a avut-o în cea mai mare parte a anilor de la sfârșitul Războiului Rece.

Comerțul mondial cu bunuri este prognozat să crească cu 2,8% pe an, în medie, până în 2032, în comparație cu o rată estimată de creștere a PIB-ului global de 3,1% în aceeași perioadă, conform unei noi analize realizate de Boston Consulting Group (BCG).

Apariția și creșterea importanței culoarelor comerciale regionale au ca efect diminuarea dominației rutelor comerciale tradiționale, cum ar fi China-SUA și China-UE.

„Comerțul mondial se schimbă, iar harta, așa cum o știam noi, este redesenată”, susține Nikolaus Lang, director general și partener senior, lider global al practicii Global Advantage a BCG și coautor al raportului. „Pe măsură ce lanțurile de aprovizionare sunt rebalansate și țările vecine își întăresc relațiile comerciale regionale, ne așteptăm să vedem schimbări durabile în fluxurile de bunuri din întreaga lume”.

Cercetarea Boston Consulting Group evidențiază cinci dinamici emergente ale comerțului mondial ce vor caracteriza lumea în deceniul următor:

  • Dinamica Comerțului cu China. Tensiunile comerciale persistente și creșterea „comerțului gestionat” între China și Occident determină o încetinire a acestuia. Scăderea prognozată a comerțului SUA-China este una dintre cele mai semnificative evoluții în harta actualizată a comerțului mondial, prognozând o scădere cu 197 miliarde de dolari a comerțului în 2032 față de nivelul din 2022.. Comerțul Chinei cu UE va continua să crească, dar mai lent decât media globală.
  • Fortăreața America de Nord. Statele Unite, Canada și Mexicul vor beneficia de Acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA). Comerțul SUA cu vecinii săi este prognozat să crească cu 466 miliarde de dolari în deceniul următor.
  • Creșterea Comerțului ASEAN. Națiunile din Asia de Sud-Est sunt printre cei mai mari câștigători în noua ordine comercială mondială. Comerțul între statele ASEAN este prognozat să crească cu 1,2 trilioane de dolari în următorii zece ani, întrucât regiunea este văzută din ce în ce mai mult ca fiind o destinație cheie pentru companiile care doresc să-și reducă dependența de China pentru fabricație și aprovizionare, ceea ce conduce la creșterea ASEAN ca platformă pentru exporturile globale. Fundamentele solide din regiunea ASEAN în sine conduc, de asemenea, la o creștere a investițiilor și a activității comerciale.
  • Creșterea explozivă a Indiei. India beneficiază de o structură de costuri redusă, o forță de muncă tot mai capabilă și o logistică în îmbunătățire pentru a deveni o piață internă majoră și o destinație numită generic „China + 1″ pentru fabricația globală. Se estimează că India va obține o creștere medie anuală a comerțului de 6,3%, de două ori mai mare decât media globală.
  • Divergența comerțului rusesc. O mare parte din comerțul Rusiei s-a îndreptat către țările BRICS (Brazilia, China, India și Africa de Sud). În timp ce comerțul Rusiei cu China și India va crește cu 134 miliarde de dolari, respectiv 26 de miliarde de dolari până în 2032, comerțul său cu UE va scădea cu 222 de miliarde de dolari.

„Economia unitară este unul dintre principalii factori ce contribuiie la aceste schimbări, dar geopolitica este și ea un catalizator clar”, a mai precizat Marc Gilbert, director general și partener senior la BCG și coautor al raportului. „Într-un an cu multe alegeri globale cruciale și cu aproape jumătate din populația lumii așteptată să iasă la vot, vedem o continuare a accentului pus pe politica industrială în asigurarea securității economice naționale, crearea de locuri de muncă și energia verde. Una dintre consecințe va fi consolidarea grupărilor comerciale regionale, în special în America de Nord, Uniunea Europeană și ASEAN”.

Potrivit acestuia, China este astăzi cel mai mare exportator mondial de bunuri fabricate, dar pierde în competitivitatea costurilor relative și are o economie internă în descreștere. Pe măsură ce firmele non-chineze își reevaluează lanțul de aprovizionare, comerțul în scădere între China și Occident se va muta în altă parte. Beneficiarii principali ale acestor schimbări de paradigmă vor fi țările ASEAN și India, deoarece multe companii își mută producția în aceste economii, atât pentru a reduce riscurile globale ale lanțului de aprovizionare, cât și pentru a accesa noi piețe. Drept rezultat, comerțul între ASEAN și China va crește cu o valoare impresionantă de 616 miliarde de dolari în deceniul următor, iar comerțul între ASEAN și SUA și Japonia va crește și el, cu peste 200 de miliarde de dolari.

„Aceste schimbări în modelele comerciale reconfigurează economia globală, acest lucru nefiind un accident. Companiile trebuie să gândească strategic și să ia măsuri decisive, altfel riscă să fie prinse în capcana factorilor mereu în schimbare și care sunt în afara controlului lor”, conchide Michael McAdoo.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2025, 14:15 // Actual //  bani.md

În cadrul celei de-a 34-a Reuniuni Anuale a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care are loc în perioada 13 – 15 mai 2025 la Londra, maib a fost premiată în prestigiosul program TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year” în categoria Prima Tranzacție Verde. Aceste premii celebrează băncile emitente care în ultimul an au sprijinit cu succes pentru prima dată o tranzacție verde de anvergură.

Shona Tatchell, Șefa TFP la BERD, a menționat:

„Ne bucurăm să vedem tot mai multe bănci partenere implicându-se activ în sprijinirea tranziției către o economie mai verde și mai sustenabilă. Suntem mândri să premiem maib pentru angajamentul său față de sustenabilitate și pentru că a făcut acest prim pas important printr-o tranzacție verde în domeniul comerțului. BERD va continua să colaboreze strâns cu băncile partenere pentru a susține dezvoltarea comerțului sustenabil și pentru a promova finanțarea aliniată obiectivelor climatice.”

Premiul BERD a fost acordat maib pentru finanțarea proiectului de energie regenerabilă a companiei GS Blue Electric SRL, parte a unui grup de companii specializate în producerea energiei regenerabile. Proiectul vizează construcția unei  centrale electrice fotovoltaice cu capacitatea totală de 50MW, utilizând tehnologii avansate de ultimă generație de la producătorii mondiali de top.

Victor Zaharciuc, Director relații clienți corporativi, maib:

„Suntem onorați să fim partenerul financiar al clientului nostru corporativ – GS Blue Electric SRL, susținându-i obiectivul de a crește capacitatea de generare a energiei verzi în Republica Moldova. Buna derulare a tranzacției se datorează inclusiv suportului partenerilor noștri externi –  Raiffeisen Bank International AG și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – pe partea de confirmare a instrumentului financiar utilizat de client. Le mulțumim partenerilor pentru contribuția valoroasă în sprijinirea acestui proiect, clientului nostru GS Blue Electric SRL – pentru investiția de încredere în maib ca partener financiar al acestui proiect și echipei maib, pentru profesionalismul și implicarea demonstrată în sprijinirea celor mai ambițioase proiecte ale clienților noștri”.

Liderul sectorului bancar din Republica Moldova rămâne dedicat să sprijine în continuare clienții maib, să contribuie prin instrumente financiare avantajoase la diversificarea resurselor energetice, la creșterea gradului de independență energetică și dezvoltarea durabilă a economiei țării.

Tu conduci. maib

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO