Compania fostului șef Air Moldova lansează din decembrie zboruri din Cluj-Napoca spre Tel Aviv

02 Nov. 2022, 05:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2022, 05:12 // Actual //  Lupu Eduard

Compania aerienă HiSky, fondată de Iulian Scorpan din Republica Moldova (a condus compania de stat AirMoldova), îşi extinde din luna decembrie oferta de rute operate de pe aeroportul din Cluj-Napoca cu o nouă destinaţie internaţională, Israel. Tel Aviv este cea de-a treia rută introdusă de HiSky cu plecare de pe aeroportul Avram Iancu, după capitala Irlandei, Dublin, şi Bucureşti.

Cursa inaugurală va avea loc joi, 8 decembrie, cu plecare din Cluj-Napoca către principalul aeroport internaţional din Israel, Ben Gurion, potrivit unui comunicat de presă al companiei HiSky.

Orarul companiei prevede două curse săptămânale către această destinaţie, în fiecare zi de joi şi duminică, cu plecare din Cluj-Napoca şi retur. Preţul unei călătorii Cluj-Napoca-Tel Aviv, cu toate taxele incluse, porneşte de la 59 de euro. Hub-ul de la Cluj-Napoca este prima bază operaţională deschisă de compania HiSky în România, în primăvara anului 2021, atât pentru curse regulate, cât şi pentru destinaţii operate în regim charter.

’’Cluj-Napoca este nu doar primul nostru hub din România dar şi una dintre cele mai importante centre regionale pe care le avem în vedere în strategia de dezvoltare a companiei. Un pas important a fost deschiderea rutei directe Cluj-Napoca-Bucureşti, care permite pasagerilor din regiune conexiunea cu destinaţiile operate de noi din capitală, iar în sezonul de iarnă, aşa cum am anunţat, extindem reţeaua de rute internaţionale operate direct de pe aeroportul Avram Iancu. Tel Aviv a devenit una dintre destinaţiile noastre consacrate, pe care le operăm deja din Chişinău şi Bucureşti şi suntem convinşi că va reprezenta una din opţiunile preferate de călătorie şi pentru pasagerii regiunea Nord-Vest.’’, a spus Mareş Cărăvan, director comercial HiSky Europe, într-un comunicat de presă.

HiSky operează din România zboruri internaţionale directe cu plecare de pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Baia Mare către Tel Aviv, Bruxelles, Paris şi Dublin. Din Republica Moldova, pasagerii pot călători cu HiSky către cinci destinaţii externe, Milano, Paris, Dublin, Frankfurt şi Tel Aviv.

Compania are în operare o flotă de cinci aeronave, cu o vârstă medie de 7 ani, din familia Airbus A320. Din primăvara anului viitor, alte două aeronave Airbus A321 LR noi vor intra în flota HiSky. Datorită performanţei pe distanţe lungi a acestui tip de aeronavă, pasagerii din România vor putea călători fără escală în destinaţii îndepărtate atât în regim charter, dar şi pe rutele regulate pe care compania aeriană urmează să le adauge în portofoliu. De la începutul anului 2021, HiSky a operat peste 5.200 de zboruri interne şi internaţionale şi a transportat peste 550.000 de pasageri, dintre care mai mult de două treimi cu plecare din România.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău