Companiile vor „încălzi” Termoelectrica: Legea energiei va fi modificată

09 Oct. 2024, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Oct. 2024, 08:45 // Actual //  Ursu Victor

Legea energiei va fi schimbată, permițând companiilor care generează căldură în procesul de producție să o livreze către Termoelectrica. Această modificare ar putea aduce beneficii atât pentru companii, cât și pentru consumatori.

„Avem agenți economici, precum Fabrica de Sticlă sau fabricile de producere a cărămizilor, care generează căldură în timpul procesului de producție și nu au cum să o valorifice. Reglementările actuale interzic livrarea acestei energii termice către Termoelectrica”, a explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministrul a menționat că după modificarea legii, companiile vor putea vinde energia termică excedentară la un preț mai mic către Termoelectrica, care va deveni un agregator pentru aceste surplusuri de energie. „Prețul cu care agenții economici vor vinde căldura va fi mai competitiv, contribuind la reducerea costurilor pentru consumatori”, a adăugat Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Oct. 2024, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2024, 13:18 // Actual //  bani.md

Thrillerul „Orizont” de Marian Crișan și Anca Puiu este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Pelicula va putea fi vizionată sâmbătă, la ora 21:00.

Povestea relatată este despre soții Lucian și Andra, care în căutarea norocului preiau în administrare o cabană din Munții Apuseni. Afacerea pare să meargă bine, însă familia realizează că tot ce se întâmplă în jurul ei e controlat de mafia care defrișează păduri.

Din distribuție fac parte actori români renumiți, printre care Emilian Oprea, Rodica Lazăr, Dan Rădulescu, pe sticlă apare și basarabeanul Valeriu Andriuță, dar și artiști care au origini maghiare. Pelicula a fost lansată la Tallin, în noiembrie 2015, apoi nominalizată pentru mai multe premii Goppo.

„E viaţa unei familii într-o situaţie critică, ceea ce e uşor de înţeles. Eu am tot încercat să povestesc şi despre „Moara cu noroc” şi oamenilor li s-a părut interesantă revenirea asta după atâţia ani la o bucată literară clasică. (…)

Eo legătură aşa, invizibilă între nuvela asta şi mine. Nu e o legătură, de fapt, e o atracţie de mult timp. Pot să zic că chiar din liceu, când am citit prima oară „Moara cu noroc” mi-a plăcut. Mi-a plăcut partea asta de atmosferă şi de vizual. Am recitit-o şi după aia şi mi-a inspirat o atmosferă de film. (…)

Undeva între „Morgen” şi „Rocker” am revenit la „Moara cu noroc”, am revenit la carte, am regăsit cartea în biblioteca de acasă. Am citit mai multe nuvele de Slavici şi mi-am amintit ce îmi inspira şi am început să scriu. A fost, aşa, o joacă să încerc să rescriu, să îmi imaginez o familie, cu ce probleme ar avea acum, de ce ar lua o cabană în administrare, cine sunt ei, unde se întâmplă. Voiam să fie un peisaj spectaculos.

În nuvelă, peisajul e de vale, puţin spre munte. Eu am poziţionat puţin mai sus, pe munte, într-o pădure. Şi am început să scriu. A durat destul de mult, vreo doi ani. Am scris, am rescris, am revăzut de multe ori şi filmul clasic („La moara cu noroc”, de Victor Iliu – n.r.) care e o capodoperă. E incredibil filmul şi… şi asta a fost un fel de provocare, să facem ceva care să onoreze şi clasicul. Nu am dorit să facem o ecranizare, dar ne-am uitat tot timpul la filmul acela ca la o bijuterie”, povestea Marian Crișan, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

 

Filmul românesc „Orizont” este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău