Condțiile UE pentru ajutorul de 60 milioane de euro pentru Transnistria: tarife de piață și drepturi fundamentale

04 Feb. 2025, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet suplimentar de asistență în valoare de 60 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lunii aprilie, având în vedere criza energetică actuală. Această sumă reprezintă 70% din consumul social de energie al regiunii, care a fost înregistrat înainte de izbucnirea crizei.

Pentru a putea beneficia de acest ajutor, regiunea transnistreană trebuie să îndeplinească o serie de condiționalități. Printre acestea se numără adoptarea unor măsuri concrete pentru respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în regiune, cu un plan clar care să fie convenit cu Guvernul Republicii Moldova înainte de a fi valorificat ajutorul european.

De asemenea, va fi necesar ca autoritățile transnistrene să adopte un plan de actualizare treptată a tarifelor la energie, astfel încât acestea să ajungă la prețurile de piață, începând cu consumatorii casnici din regiune.

Companiile mari care exportă produse din Transnistria vor trebui să plătească prețurile de piață pentru energia consumată, iar consumatorii industriali cu un consum mare de energie vor fi excluși din pachetul de sprijin financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:27 // Actual //  Ursu Victor

Un dolar american mai puternic rămâne o povară pentru acțiunile asiatice în contextul războiului comercial. Unele bănci centrale asiatice au decis să nu reducă dobânzile pentru a susține monedele naționale.

Ultima escaladare a tensiunilor comerciale va afecta nu doar exportatorii din regiune, care se confruntau deja cu dificultăți din cauza încetinirii economiei chineze, dar va provoca și o creștere a inflației și menținerea ratelor dobânzilor ridicate în SUA. Aceste condiții vor complica implementarea măsurilor de stimulare economică în regiunile asiatice. Monedele, de la dolarul australian până la rupia indiană, au scăzut luni, după ce SUA au anunțat impunerea unor tarife suplimentare pe produsele din China, Mexic și Canada. Indicele bursier al regiunii a scăzut și el, iar corelația între indicele MSCI Asia Pacific și indicele Bloomberg Dollar Spot a atins cel mai scăzut nivel din martie 2023, conform datelor Bloomberg.

„Unele țări asiatice și piețele emergente vor întâmpina dificultăți cât timp războiul comercial va continua”, a declarat Kok Hung Wong, șeful departamentului de acțiuni instituționale la Maybank Securities. „De exemplu, Indonezia a redus neașteptat dobânzile pentru a stimula economia, dar nu vor avea multă marjă de manevră pentru a reduce în continuare dobânzile din cauza deprecierii monedei”. În ianuarie, fondurile globale au vândut acțiuni pe piețele emergente din Asia, excluzând China, în valoare de aproximativ 12,3 miliarde de dolari, ceea ce a marcat cea mai lungă perioadă de vânzări din 2009 până în prezent, potrivit Bloomberg. În ultimele șapte luni, s-au retras 54 de miliarde de dolari.

Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 4,4% de la alegerea lui Trump în noiembrie, iar indicele dolarului Bloomberg a atins luni cel mai înalt nivel din noiembrie 2022. În aceeași perioadă, indicele MSCI Europe a crescut cu 4,4%, iar S&P 500 a avansat cu 4,5%.

„Pentru investitori, un dolar mai puternic determină frecvent retragerea fondurilor din activele mai riscante, precum acțiunile asiatice, și transferarea acestora către active mai sigure, cum ar fi obligațiunile de trezorerie americane”, a explicat Kimmi Tong, strateg pe piața globală și valutară la Everbright Securities International.

Marele volum de datorii denominate în dolari al Chinei o face și mai vulnerabilă, consideră aceasta.

Conform lui Wong de la Maybank Securities, Singapore, Malaezia și Vietnam ar putea fi într-o poziție mai favorabilă, deoarece ar putea beneficia de eforturile companiilor globale de a reduce dependența de China prin reorganizarea lanțurilor de aprovizionare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală