Conducerea CCI a RM a avut o întrevedere cu Ambasadorul UE în Republica Moldova

08 Iun. 2022, 15:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2022, 15:14 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ieri, 7 iunie, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut o întrevedere cu E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, președintele CCI a RM Sergiu Harea și-a exprimat gratitudinea și înaltele aprecieri pentru susținerea tehnică și financiară acordată mediului de afaceri autohton prin intermediul diferitor proiecte, granturi oferite de Uniunea Europeană și implementate, inclusiv, de instituția camerală, precum: PNUD, Fundația Est-Europeană, proiecte destinate promovării DCFTA, etc.

De asemenea, părțile au discutat despre subiecte actuale pentru producătorii autohtoni, precum facilitarea traficului transfrontalier la granița cu UE, prin implementarea mecanismului de recunoaștere mutuală a statutului de AEO (Agent Economic Autorizat), puncte de control comun, liberalizarea permiselor de transport – în condițiile în care rutele tradiționale de transport sunt închise, această inițiativă ar permite asigurarea lanțurilor de aprovizionare. Totodată, s-a discutat și despre majorarea cotelor la exportul anumitor categorii de produse (de exemplu: struguri, prune, etc.) și susținerea sectorului agroindustrial, în special, deschiderea pieței UE pentru lactate și carne.

Totodată, Sergiu Harea a reiterat poziția CCI a RM, care este portavoce a peste 1100 membri ai săi, întreprinderi din diverse sectoare ale economiei, referitor la Legea cu privire la comerțul interior și un nou proiect de lege privind practicile comerciale neloiale. În acest context, CCI a organizat mai multe ședințe cu reprezentanții Ministerului Economiei, unde producătorii și-au expus îngrijorările vizavi de excluderea plafonării reducerilor comerciale și au venit cu mai multe propuneri menite să reglementeze relațiile dintre furnizorii și rețele de supermarketuri.

„În situația actuală, în care avem efecte economice negative pe termen scurt și pe termen lung asupra producătorilor autohtoni, declanșate de pandemia de COVID-19 și conflictul armat din regiune, se impun măsuri suplimentare de susținere a producătorilor autohtoni, implicit prin asigurarea accesului pe rafturile magazinelor,” a declarat Sergiu Harea.

La finalul întrevederii, Sergiu Harea l-a informat pe E.S. Jānis Mažeiks despre planurile CCI pentru viitorul apropiat și anume organizarea expozițiilor „Republica Moldova Prezintă” peste hotare – ca instrument de promovare a produselor autohtone și a invitat Delegația UE în Moldova să participe săptămâna viitoare la cei mai important eveniment al businessului autohton –Gala Businessului Moldovenesc”, organizat de CCI în parteneriat cu AGEPI. La eveniment vor fi premiați câștigătorii concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău