Conducerea Trans-Oil: Acum mai mult ca oricând e important ca noi şi statul să ne manifestăm ca parteneri

02 Sept. 2022, 12:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 12:11 // Actual //  bani.md

Declaraţia Directorului Executiv al Grupului de companii Trans-Oil, dl Vaja Jhashi

În calitatea mea de acționar majoritar și Director Executiv al Grupului Trans-Oil, consider că este important să explic poziţia Grupului în legătură cu situaţia creată după adoptarea dispoziției nr 21 din 18 mai 2022 de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a Republicii Moldova, privind anularea restituirii Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la export de ulei de floarea-soarelui.

Grupul Trans-Oil nu o singură dată şi-a expus public poziţia la acest subiect în ultimele trei luni – și anume că interdicţia de a restitui TVA la export de ulei de floarea-soarelui a fost instituită fără vreun temei legal și economic. Am adus toate argumentele necesare şi sperăm că am reuşit să convingem autorităţile din Republica Moldova că această interdicţie trebuie anulată, pentru că, în esenţă, reprezintă o lovitură dură aplicată întregii industrii.

Sperăm că autoritățile Republicii Moldova s-au convins de justeţea poziţiei Grupului Trans-Oil, au înţeles esenţa argumentelor noastre şi vor lua unica decizie corectă şi anume – vor anula interdicţia de restituire a TVA la export de ulei de floarea-soarelui, iar toate întreprinderile ce lucrează în acest domeniu îşi vor putea continua activitatea.

Prin această declarație voi reitera funcția socială asumată acum (dar și mereu) de către Grupul Trans-Oil. Trans-Oil, dar și eu însumi, în calitatea mea de acționar majoritar și Director Executiv al Grupului, tot timpul vom lua în calcul interesele cetăţenilor Republicii Moldova, interesele ţării.

Anume reieșind din respectarea acestor interese, acum trei luni, indiferent de circumstanţele de pe pieţele internaţionale, am instituit moratoriu la creşterea preţului la uleiul “FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova. Reamintesc că ultima modificare a prețului uleiului “FLORIS” a avut loc în data de 26 octombrie 2021 – alte modificări de preț nu au fost operate de Grup.

Grupul Trans-Oil a venit cu o ofertă explicită pentru societatea moldovenească, pentru autoritățile Republicii Moldova: Trans-Oil se obligă să mențină timp de 1-2 ani prețul actual pentru o sticlă de ulei “FLORIS” la valoarea de 29.1 lei pentru o sticlă, la poarta uzinei, (TVA inclus). Acest preț fiind și cel mai mic din regiune.

Grupul Trans-Oil a reiterat mereu că va menține uzinele în lucru – pentru că noi dorim să păstrăm colectivul de muncă al uzinelor. La ambele uzine de ulei lucrează 750 de persoane, iar împreună cu familiile acestora – ajungem la cifra de aproape 2000 de oameni care depind de o sursă salarială ca venit al familiei.

Grupul Trans-Oil a explicat întotdeauna că depune eforturi maxime pentru a achita salarii colectivelor de muncă ale uzinelor de ulei și a menține lucrătorii la uzinele din Bălți și Ceadîr-Lunga.

În continuare, voi repeta că așteptăm anularea dispoziției CSE de nerestituire a TVA la export de ulei. O astfel de decizie nu doar va restabili dreptatea, funcționarea corectă a mecanismului TVA în stat, dar şi va oferi posibilitate ramurii procesatorilor de floarea-soarelui, în continuare, să asigure piaţa internă cu ulei de floarea-soarelui de calitate, în volumul necesar şi la preţ accesibil pentru cetăţeni.

Acum, mai mult ca oricând, este important ca noi, Grupul Trans-Oil, şi statul, reprezentat prin autoritățile Republicii Moldova, să ne manifestăm ca parteneri, căci e vorba de interesul cetăţenilor. De asemenea, este foarte important ca societăţii să-i fie prezentată doar informaţia obiectivă, ceea ce sper că am reușit să facem prin această declarație.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău