Conexiunile din România ale celui mai bogat oligarh rus. Interesele sale, reprezentate de un basarabean

18 Mai 2022, 05:14
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
18 Mai 2022, 05:14 // Slider //  bani.md

Uzina Silovîe Mașinî, patronată de miliardarul rus Alexey Mordashov, este reprezentată în România de o firmă moldovenească. Umbra oligarhului mai este simțită prin compania de turism TUI la care rusul este cel mai important acționar.

Reprezentantul oligarhului

Alexey Aleksandrovich Mordashov are 57 de ani și o avere de peste 30 de miliarde de dolari. Anul trecut, Mordashov a devenit cel mai bogat om din Rusia și a urcat pe locul 51 în lume, în topul celor mai bogați oameni, arată o investigație ziare.comziare.com.

El este patronul celei mai mari companii siderurgice din Rusia, Severstal PJSC și conduce firmele Severgroup CJSC, Power Machines PJSC, Nord Gold NV (exploatarea zăcămintelor de aur), ZAO Sveza și Lenta (lanț de hipermarketuri). Mordachov deține și 32% din compania germană de turism TUI Group.

În 2018, SUA și UE au supus sancțiunilor compania Power Machines pentru că a furnizat turbine cu gaz în Crimeea.

Power Machines este un gigant în ingineria constructoare de mașini, iar până în 2018, a fost partener al companiei germane Siemens într-o companie de producție a turbinelor. Dar, din cauza încălcării contractului de către compania rusească și a furnizării de turbine cu gaz în Crimeea (după anexarea acesteia de către de Rusia în 2014), parteneriatul a fost anulat.

În România, interesele companiei Power Machines (în rusă, Силовые машины, Silovîe Mașinî) sunt reprezentate de firma Horus Energy.

Pe site-ul propriu, compania Horus Energy spune că „implementează proiecte la cheie în domeniul industriei energetice: reconstrucția și modernizarea centralelor termice și hidroelectrice, furnizarea echipamentelor electrotehnice, diagnosticarea și întreținerea turbogeneratoarelor și cazanelor energetice, prelungirea duratei de viață a echipamentelor electrice și automatizarea proceselor tehnologice. Compania este reprezentant regional al concernului Power Machines în țările CSI și România.”

Horus Energy a fost deschisă în 2009, la București, având ca acționar unic firma moldovenească Horus SRL, iar ca administrator moldoveanul Valentin Bălan.

În Republica Moldova, firma Horus este deținută de Prominvest Development Ltd (fondată în 2011, la Londra) și care, la rândul ei, este deținută de Daniela Bălan, fiica lui Valentin Bălan.

Prominvest Development Ltd mai este acționară în alte șapte firme din Moldova, iar firma Horus mai este implicată și în afaceri de dezvoltare imobiliară.

Viitorul suna bine

Până în prezent, afacerile firmei Horus Energy în România s-au limitat la furnizarea de cărbune pentru centralele electrice din Suceava, Iași și Petroșani și de echipamente electrotehnice. Firma românească a mai livrat cărbune și pentru centrala din Ruse, Bulgaria.

La data înființării, Horus Energy avea așteptări promițătoare de afaceri având în vedere tradiția colaborării României comuniste cu producătorul sovietic de turbine. Pentru că, începând cu anii 60, Silovîie Mașinî a furnizat echipamente pentru centralele Porțile de Fier I și II, Brazi, Borzești, Deva, Luduș și Mintia (centrala hunedoreană a fost dotată chiar în 2002), concepute pe baza tehnologiei sovietice.

Începând cu anii 70, și compania Kaluga Turbine Works (aflată de asemenea în portofoliul lui Mordashov), a livrat echipamentele pentru centralele de la Galați, Prundul Bârgăului, Bacău, Piatra Neamț, Săvinești, pentru uzinele chimice de la Târgu Mureș, Turnu Măgurele și Făgăraș, pentru rafinăriile Teleajen și Petrotel-LukOil și pentru LukOil Energy (ultima fiind în 2014).

Toate aceste echipamente vor necesita, la un moment dat, reparații sau înlocuiri, iar uzinele oligarhului Mordashov sunt pregătite să intervină.

Moldova captivă

Așa s-a întâmplat și în Republica Moldova, a cărei tehnologie este strâns legată de cea sovietică. Din acest motiv, Horus Energy a avut mai multe contracte cu centralele termoelectrice moldovenești echipate în trecut de Silovîie Mașinî.

Ultimul contract câștigat în Republica Moldova de Horus Energy a declanșat un scandal imens care s-a transformat într-o dispută politică.

În urma unei licitații, consorțiul format din firma Horus Energy și compania rusească Silovîie Mașinî a câștigat contractul privind reabilitarea a două blocuri energetice de la întreprinderea de stat Termoelectrica Chișinău.

Contractul a fost semnat la începutul lunii aprilie dar, după ce s-au gândit câteva zile, guvernanții de la Chișinău au anunțat că vor rezilia contractul cu Horus Energy și Silovîie Mașinî, în contextul în care atât compania rusească cât și patronul ei, Alexei Mordașov figurează pe lista de sancțiuni.

Astfel, la Chișinău s-a născut o dilema politică: să nu respecte sancțiunile internaționale împotriva oligarhilor ruși sau să lase o parte din populație fără încălzire la iarnă. Prima variantă ar strica imaginea Moldovei în Occident, iar a doua ar înfuria propriul electorat.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ