Conflict energetic în Europa de Est: Polonia intervine pentru Ucraina

30 Dec. 2024, 18:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 18:21 // Actual //  Ursu Victor

Polonia este dispusă să furnizeze energie electrică Ucrainei dacă premierul Slovaciei, Robert Fico, își va pune în aplicare amenințarea de a opri livrările către țara afectată de război. Potrivit unui oficial guvernamental polonez citat de Bloomberg, Varșovia intenționează să crească producția internă de energie electrică pentru a compensa orice dezechilibru care ar putea apărea în sistemul ucrainean în urma unei astfel de decizii.

Robert Fico a declarat recent că Slovacia va opri livrările de energie electrică către Ucraina începând cu 1 ianuarie, dacă Kievul va înceta tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său. Declarația a fost făcută într-un moment în care orașele ucrainene se confruntă zilnic cu pene de curent cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii critice. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Fico de complicitate cu Vladimir Putin și de încercarea de a deschide un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei, în interesul Rusiei. De asemenea, Zelenski a solicitat sprijin din partea autorităților europene. Ministerul slovac de externe a respins acuzațiile, numindu-le „absurde”, și a negat orice alianță cu Kremlinul.

În același timp, Ucraina a reamintit că achiziționează energie electrică din Slovacia, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari anual, și nu o primește gratuit.

Pe 22 decembrie, Robert Fico s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre consecințele încetării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Contractul dintre Naftogaz și Gazprom expiră la 1 ianuarie. Deși Zelenski a declarat că nu va permite continuarea tranzitului care susține mașina de război a Kremlinului, el a subliniat că Ucraina este pregătită să transporte gaz din alte surse dacă va exista o cerere din partea Comisiei Europene. Oficialii europeni au menționat că statele UE au surse alternative de aprovizionare și că nivelul stocurilor de gaz este suficient.

În paralel, Kievul și Varșovia lucrează la crearea unui hub de gaze pentru Europa de Est. Ministerul Energiei din Ucraina a indicat că depozitele subterane de gaze ale Ucrainei și terminalele poloneze de GNL ar putea forma baza unei noi infrastructuri de livrare, care să înlocuiască rutele rusești.

În plus, Slovacia continuă să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, care traversează teritoriul ucrainean. Potrivit unei surse Bloomberg, Ucraina ar putea opri aceste livrări ca răspuns la o eventuală decizie a Slovaciei de a sista exporturile de energie electrică.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ