Nivelul mediu anual al comerțului ilegal cu țigarete din România a ajuns la 9% în 2024, cel mai ridicat din ultimii patru ani, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel. În noiembrie, piața neagră a țigaretelor a crescut la 9,1% din consumul total, comparativ cu 8,6% în septembrie 2024.
Conform datelor, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată, cu o pondere a pieței negre de 18,1% în noiembrie, deși în scădere cu 3,2 puncte procentuale față de lunile anterioare. Această regiune a menținut, pe tot parcursul anului 2024, o medie de 20,6%, cea mai mare la nivel național. Creșteri notabile s-au înregistrat în regiunile:
- Vest: +7,5 p.p., ajungând la 11,2%;
- București: +4 p.p., până la 10,9%;
- Sud-vest: +3,1 p.p., atingând 11,6%;
- Sud-est: +2,3 p.p., ajungând la 10,5%.
Produsele provenite din Duty Free au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră în noiembrie, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%. Produsele provenite din Bulgaria au scăzut în pondere cu 4,9 p.p., până la 23,4%, iar țigaretele așa-numite „cheap whites” și-au menținut o cotă stabilă de 17,7%.
Conform estimărilor, contrabanda cu țigări generează pierderi de aproximativ 2 miliarde de lei anual la bugetul de stat, subminează afacerile legitime și afectează economia locală.
„Acest nivel record al contrabandei, deși sub media europeană de 9,9%, evidențiază nevoia urgentă de măsuri concertate pentru combaterea acestui fenomen. Implicațiile nu sunt doar economice, ci și de securitate națională, dat fiind că rețelele de contrabandă finanțează activități ilicite care amenință siguranța publică”, a declarat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.
În contextul acestei crize, BAT România și-a intensificat colaborarea cu autoritățile, sprijinind inițiativele de combatere a comerțului ilicit prin donații de echipamente și campanii de conștientizare. „Pentru a reduce nivelul contrabandei, este nevoie de stabilitate politică, concurență echitabilă și implicarea tuturor actorilor sociali,” a subliniat Dumitru.