Lecțiile pe care UE le-a învățat după rebeliunea lui Prigojin. Putin a creat un monstru, iar acum monstrul l-a mușcat

05 Iul. 2023, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2023, 15:14 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană ar trebui să învețe din încercarea lui Evgheni Prigojin de a efectua o lovitură de stat militară în Federația Rusă. Acest lucru a fost scris de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, pe blogul său, pe 4 iulie.

Politicianul european a numit revolta militară din Federația Rusă „evenimente extraordinare” și a evidențiat trei lecții principale pe care Uniunea Europeană ar trebui să le învețe ca urmare a revoltei.

După cum subliniază Josep Borrell, în timpul revoltei, aproape nicio forță nu s-a opus în mod activ capturării clădirii cartierului general, ceea ce arată adâncimea dezacordurilor dintre armata rusă.

Borrell crede despre confruntarea dintre „wagnerieni” și soldații armatei regulate ruse că ilustrează „gradul de patologie” și criza profundă în care se află acum Federația Rusă.

„Putin a creat un monstru, iar acum monstrul l-a mușcat”, a scris Josep Borrell.

Vladimir Putin și-a pierdut autoritatea

Potrivit politicianului european, Vladimir Putin a suferit o pierdere serioasă de putere, care are consecințe asupra viitorului său. El notează că, încercând să-și reconsolideze puterea, președintele rus suprimă mass-media și efectuează „epurări” în mai multe departamente.

„Refuzul președintelui Kazahstanului de a-l sprijini pe Vladimir Putin în timpul acestor evenimente indică, de asemenea, o slăbire suplimentară a influenței Rusiei în rândul vecinilor săi”, a spus Borrell.

Regimul din Belarus este păstrat doar datorită sprijinului Federației Ruse

Josep Borrell a subliniat că orice atentat la puterea lui Vladimir Putin ar duce cel mai probabil la pierderea poziției lui Alexandru Lukașenko.

„Oficial, Lukașenko a jucat un rol notabil în limitarea rebeliunii lui Prigojin. Regimul său, care este respins de marea majoritate a bielorușilor, nu poate supraviețui decât datorită sprijinului Rusiei”, a spus Borrell.

Amintim că, pe 3 iulie, fostul ambasador al SUA în Rusia Michael McFaul a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu se va putea recupera după revolta militară a șefului „Wagner” Evgheni Prigojin. Puterea lui a fost subminată, iar reputația sa de lider invincibil a suferit foarte mult.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău