Copiii cu vârsta până la doi ani pot beneficia de 1.000 de lei lunar. Indemnizația pentru creșterea copilului rămâne

26 Oct. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2022, 17:29 // Actual //  MD Bani

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, modificări la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii. Acestea vor permite acordarea indemnizației lunare de 1.000 de lei tuturor copiilor până la vârsta de doi ani, indiferent de statutul de persoană asigurată sau neasigurată al părinților.

Astfel, copiii cu vârsta până la doi ani, ai căror părinți sau tutori sunt asigurați social, vor avea dreptul la o indemnizație de 1000 de lei lunar, suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, conform opțiunilor. În cazul copiilor ai căror părinți sau tutori sunt neasigurați, indemnizația respectivă va fi majorată de la 740 de lei până la 1000 de lei.

Indemnizația va fi acordată pentru fiecare copil înscris în sistemul Agenției Servicii Publice, inclusiv în cazul gemenilor (doi sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină), adopției sau plasării copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

Pentru a beneficia de plata indemnizației, reprezentantul legal al copilului (unul dintre părinți sau tutorele) va depune o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale, în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Persoanele asigurate, care deja primesc indemnizație lunară pentru creșterea sau îngrijirea copilului și ale căror copii nu au atins vârsta de 2 ani, nu vor fi nevoite să depună cerere, indemnizația fiind stabilită automat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Concomitent, se majorează și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni, de la 370 lei la 500 de lei. Suportul financiar pentru îngrijirea copiilor gemeni se achită pentru fiecare copil, de la naștere și până la împlinirea vârstei de trei ani, conform aceleiași proceduri.

Pentru implementarea măsurilor menționate, pentru anul 2022, din bugetul de stat au fost alocate circa 77 de milioane de lei, iar pentru anul viitor vor fi necesare aproximativ 805 milioane de lei. Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2023, de indemnizație lunară de îngrijire a copiilor până la vârsta de doi ani vor beneficia 65133 de persoane (28949 – asigurate și 36184 – neasigurate), iar de suport lunar pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni – 3053 de persoane.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO